Közélet

2016.11.17. 06:20

Brüsszel pozitív válaszára várnak a paksi projekt kapcsán

Erre a hétre várja a választ Paks II. ügyében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vida Tünde

Lázár János múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Európai Bizottság biztosi kollégiumának e heti ülésrendjén szerepel a paksi projektről szóló döntés. Mint mondta, a Bizottság összességében konstruktívan áll a projekthez. Lázár János lényegében azt vetítette előre, hogy napokon belül megérkezhet Brüsszel pozitív válasza.

Dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a Portfolio Energy Investment Forum 2016 című konferencián, Budapesten beszélt arról, hogy folyamatban van a telephely-engedélyezési eljárás, amelyben meg kell állapítani a telephelyi jellemzőket és bizonyítani kell azt is, hogy a telephely alkalmas a beruházás megvalósítására. A telephely adottságai már jól ismertek, hiszen 30 éve működik ott az atomerőmű és azon a helyen található a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is. Ennek ellenére számos olyan vizsgálatot is elvégeztek, amely a telephely alkalmasságát hivatott igazolni. Külső veszélyforrásként például azt is feltételezni kell, hogy egy nagy utasszállító repülőgép rázuhan a létesítményre.

A különböző engedélyezési eljárások azt a célt szolgálják, hogy az új paksi blokkok a telephelyen felépíthetőek legyenek, mégpedig annak érdekében, hogy az atomenergia tartósan megmaradjon a hazai villamosenergia-mixben és hosszú távon az évszázad végéig a paksi blokkok a villamos energiának az egyharmadát biztosítani tudják olcsón, biztonságosan és szén-dioxid-kibocsátás mentesen – mondta dr. Aszódi Attila.

Eközben a potenciális beszállítók figyelemmel kísérik a beruházás előkészítését. A GE Steam Power Systems arra számít, hogy jó eséllyel részese lehet a Paks 2 atomerőmű építésének, miután ő szállíthatja a teljes turbinaszigetet a finn Hanhikivi I. atomerőműbe, amelybe a tervezett paksival azonos típusú és teljesítményű atomreaktort telepíti a fővállalkozó Rosatom Overseas. Mindezt Michael Keroulle, a GE Steam Power Systems kereskedelmi igazgatója jelentette be. A finn tender elnyerése megerősíti a GE Magyarország szándékát, hogy Paks II. beszállítójává váljon. A General Electric több mint 1400 hazai minősített beszállítótól összesen 900 millió dollár értékben vásárol termékeket és szolgáltatásokat Magyarországon, így a projektben való potenciális részvétele segíti a kormány 40 százalékos hazai beszállítói arányra vonatkozó céljának elérését – hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!