Közélet

2017.01.07. 14:05

Kivételes a magyarországi lakásépítési kedv

A magyarországi lakásépítési kedv továbbra is kimagasló európai összevetésben, a múlt év harmadik negyedévében 232 százalékkal nőtt a társasházak építésére kiadott engedélyek száma. Ennél pedig csak Írország ért el jobb eredményt Európában. Az ingatlan.com előrejelzése 2018 végéig 15-20 ezer új lakás megjelenésével számol.

Munkatársainktól ([email protected])

Piac építés

Fotó: Imre György

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A tízezer lakosra jutó új lakászok számát tekintve Tolna megye a középmezőnybe tartozik. Az új ingatlanok közel felét magánszemélyek építik (Fotó: MW)
[/caption]

Továbbra is az európai élbolyba tartozik hazánk a tervezett lakásépítésekről szóló Eurostat-adatok szerint. A múlt év második negyedévében a legjobb eredmény volt a magyar az európai rangsorban, akkor Portugália volt a második helyen. Tavaly itthon a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma 232 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a második legmagasabb érték az európai rangsorban. Magyarországot csak Írország előzi meg, ahol 300 százalékos növekedést mértek, a rangsorban harmadik Málta 174 százalékos növekedéssel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiugróan jó magyar adatok részben a lakásépítéseket elősegítő intézkedéseknek köszönhetőek, részben pedig annak, hogy alacsonyak voltak a bázisadatok, azaz 2015-ben még közel sem volt olyan mértékű a lakásépítési kedv, mint a tavalyi évben. Az adatok szerint a kereslet is adott ehhez a bővüléshez: 2016-ban az új lakások iránti kereslet 31 százalékkal volt magasabb, mint 2015-ben. Ezzel párhuzamosan 76 százalékkal több újépítésű lakást hirdettek meg eladásra 2016-ban mint 2015-ben. Az idei év első hetében is több mint 10 ezer új lakás szerepelt a kínálatban, ám ezek között vannak olyanok, amelyek még csak tervezőasztalon szerepelnek, vagyis az építésük még el sem indult.

A ténylegesen megépült lakásokat nézve jelentősek az országon belüli különbségek. A hivatalos – múlt év első kilenc hónapjára vonatkozó – KSH-adatok szerint Magyarországon átlagosan tízezer lakosra 5,4 új építésű lakás jutott. Ebből a szempontból Győr-Moson-Sopron megye ért el kiemelkedő eredményt, ahol 25 lakás jutott tízezer lakosra, a második helyen Vas megye állt 10 lakással, a harmadik pedig Budapest 8 lakással. Ezzel szemben Békés, Nógrád, Heves és Borsod megyében 0,4-1 megépült lakás jutott 10 ezer lakosra. 

Nem mindegy hogy hol van az ingatlan

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy az élénk lakáspiaccal rendelkező Győr-Moson-Sopron megye központjában, Győrben, január elején egy 60 négyzetméteres új építésű lakás átlagára 21,5 millió forint volt, Sopronban viszont több mint 24 millió forint. Vas megye székhelyén, Szombathelyen pedig 20,6 millió forintot tett ki. A megyeszékhelyek közül magasabb az új lakások ára Székesfehérváron, Kecskeméten 20 millió forint volt a 60 négyzetméteres lakások átlagára, míg Nyíregyházán csak 18 millió forintba került egy hasonló lakás. A legdrágább továbbra is Budapest: a fővárosban egy 60 négyzetméteres új lakásért átlagosan 33,8 millió forintot kell fizetni. 2018 végéig 15-20

ezer új lakás átadásával számolnak, de a fejlesztések első hulláma várhatóan már 2017 utolsó negyedévére elkészül.

Középmezőnyben Tolna megye

Tavaly január-szeptemberben 57 új lakás használatbavételi engedélyét adták ki a megyei hatóságok a KSH adati alapján. Az újonnan épített lakások tízezer lakosra jutó száma Tolnát (2,5) a megyék rangsorában a középmezőnybe emelte, míg egy évvel korábban a negyedik legalacsonyabb volt a megye lakásépítési teljesítménye. A lakások többségét (54%) vállalkozások építették értékesítési céllal, a többit pedig a lakosság saját használatra. A lakosság által épített új otthonok átlagos alapterülete (136 m2) alig változott (1 m2-rel nőtt), a vállalkozások által építetteké viszont 8 m2-rel nőtt, átlagosan 76 m2-re. Az első kilenc hónap során a 300 m2 alatti lakóépületek építésére benyújtott és kiadott lakásépítési engedélyek száma (183) 3,4-szerese volt az előző év azonos időszakának.

ezer új lakás átadásával számolnak, de a fejlesztések első hulláma várhatóan már 2017 utolsó negyedévére elkészül. Középmezőnyben Tolna megye Tavaly január-szeptemberben 57 új lakás használatbavételi engedélyét adták ki a megyei hatóságok a KSH adati alapján. Az újonnan épített lakások tízezer lakosra jutó száma Tolnát (2,5) a megyék rangsorában a középmezőnybe emelte, míg egy évvel korábban a negyedik legalacsonyabb volt a megye lakásépítési teljesítménye. A lakások többségét (54%) vállalkozások építették értékesítési céllal, a többit pedig a lakosság saját használatra. A lakosság által épített új otthonok átlagos alapterülete (136 m2) alig változott (1 m2-rel nőtt), a vállalkozások által építetteké viszont 8 m2-rel nőtt, átlagosan 76 m2-re. Az első kilenc hónap során a 300 m2 alatti lakóépületek építésére benyújtott és kiadott lakásépítési engedélyek száma (183) 3,4-szerese volt az előző év azonos időszakának. A tízezer lakosra jutó új lakászok számát tekintve Tolna megye a középmezőnybe tartozik. Az új ingatlanok közel felét magánszemélyek építik (Fotó: MW) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!