Közélet

2017.01.20. 14:50

Influenza: látogatási tilalom a szekszárdi kórházban

Látogatási tilalom van érvényben szombattól a megyei kórházban az influenzás megbetegedések növekvő száma miatt. Az elmúlt héten elsősorban gyerekeket döntött le lábukról a betegség.

Budavári Kata ([email protected])

Fotó:

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A megbetegedések száma megkétszereződött, látogatási tilalmat rendeltek el a megyei kórházban (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A Tolna Megyei Balassa János Kórház teljes területére látogatási tilalmat rendelt el szombattól, azaz január 21-től dr. Németh Csaba főigazgató. Mint azt dr. Szűcs Mária orvos igazgatótól megtudtuk: folyamatosan követik a járványügyi adatokat, és ezek függvényében dől el, mikor lehet feloldani a tilalmat. A második naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma Magyarországon: 2017. január 9. és 15. között kétszer annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint az első héten.

Ebben az időszakban megyénkben ugyan laboratóriumi vizsgálattal nem diagnosztizáltak Tolna megyei beteget, de az előző héten igen. Az országban 31 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva, legtöbben Győr-Moson-Sopronban, Jász-Nagykun-Szolnok- és Pest megyében. Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között duplájára nőtt a gyermekek aránya.

Jellemzően a gyerekek és fiatalok kapják el az influenzát, hiszen ők idejük jelentős részét közösségben töltik. Az óvodások és általános iskolások a leginkább érintettek. Az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második héten tizenöt jelentés érkezett tizenegy területről, köztük egy Tolna megyéből. Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt héten megyénkben globálisan, ezen belül a Paksi Járási Hivatal illetékességi területén az influenza jelenléte meghaladta a járványküszöböt. Bonyhád környékén jelentősen megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma elsősorban az iskolás és fiatal felnőtt korosztályban. A cikói iskolában járvány miatt egy betegtől mintát is vettek. Az iskolaigazgató január 13-ára, péntekre saját hatáskörben tanítási szünetet rendelt el.

Kerüljük a tömeget

Megkérdeztük dr. Antus Évát, hogy érdemes-e még oltatni. A szekszárdi háziorvos azt mondta, hogy nem javasolja. Nem lehetetlen ugyanis, hogy a betegség már lappang a páciensben, a vakcina beadásával pedig csak rontanának a helyzeten. A szakember azt is elmondta, helyettesít is, de saját körzetében is a tapasztalat az: jelentősen nőtt az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma. Az oltás jelenti a legnagyobb védelmet, melyet október végén, november elején érdemes kérni a háziorvostól. Nagyon fontos, hogy aki már megbetegedett, ne menjen közösségbe. Hurutos tünetekkel időben orvoshoz kell fordulni, hogy a nagyobb bajt megelőzzük. A vitamindús táplálkozás, környezetünk tisztán tartása, a gyakori fertőtlenítés és kézmosás segítséget jelenthet a fertőzés elkerülésében, mint ahogy az is, hogy nem megyünk tömegrendezvényekre, és olyan helyekre, ahol vélhetően sok beteg fordul elő.

Tünetek, szövődmények
Az influenza és a tél szezonbetegsége, a meghűlés között jól elhatárolható a különbség. Influenzánál a tünetek hirtelen jelennek meg, és néhány óra alatt kialakulnak, míg a meghűlés tünetei fokozatosan fejlődnek ki. Influenza esetén a torokfájás rendkívül erős, megfázáskor inkább csak kapar a torkunk. Az influenza magas, akár 40 fokos lázzal, erős fejfájással, testi, különösen ízületi fájdalommal, köhögéssel jár. Meghűléskor enyhe hőemelkedés, szintén enyhe, nem törvényszerűen bekövetkező fejfájás, lábfájás, ugyanakkor erős nátha, orrdugulás, valóságos tüsszögő-rohamok jelentkeznek.
Az influenzának lehetnek  szövődményei, a betegnél például kialakulhat tüdőgyulladás. Elsődleges szövődményként előfordulhat még  agyhártya-, szívizom-, és ízületi gyulladás. Bakteriális felülfertőzés  következményei az arcüreg-, középfül-, és torokgyulladás, bakteriális tüdőgyulladás, ritkán agyhártyagyulladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!