Közélet

2017.04.27. 11:39

A megengedettnél több vegyszert használhatnak az „amatőr” kertészek

Egy felmérés szerint nagy hatású növényvédő szereket használ a hobbi- és kiskertészek egy rétege, ami komoly kockázatot jelenthet a fogyasztókra.

Mauthner Ilona ([email protected])

Komoly hiányosságokat állapított meg a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közelmúltbeli felmérése a hobbi- és kiskertészetek növényvédőszer-felhasználásával kapcsolatban.

A legfontosabb problémát az előírások be nem tartása, a túladagolás, illetve a nem megfelelő módon történő permetezés okozhatja a szakmai képviselet szerint. A kertbarát-egyesületek, gazdálkodói szervezetek, profi és hobbikertészek körében vizsgálódó szakmai kérdőívet a saját adatbázisára támaszkodva indította útjára a kamara. Az eredmények kiértékelése azt támasztotta alá, hogy pánikra ugyan nincs ok, de mindenképpen ráfér a szakmára a tájékozódás.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A kistermelőnek is az az érdeke, hogy ne kerüljön több vegyszer a permetlébe, mint amennyi az előírás (Shutterstock)
[/caption]

Közvetlenül a kistermelőtől szeretnek beszerezni

A háziasszonyok egy széles rétege szívesen vásárol a piacokon, közvetlenül a kistermelőtől, mert abban bízik, hogy tőlük minden bizonnyal kevésbé vegyszerezett salátát, uborkát, zöldséget, sóskát, cukorborsót, burgonyát vagy gyümölcsöt kap a pénzéért, mint a nagyüzemi méretű zöldségesektől. A friss felmérés eredménye minden esetre elgondolkodtató, de nem kell megijedni, mondta dr. Vörös Géza agrárszakember. Évek óta rendszeresen ellenőrzik a piacokon áruló kistermelőket, mintát vesznek a termékeikből, legyen az saláta vagy bármi más, és ezeken az analitikával jól felszerelt laborban, az összes hatóanyagot „átfuttatják”. Ha szermaradékot találnak, vagy nem engedélyezett vegyszert mutatnak ki a műszerek, akkor nagyon súlyos következménye van a termelőre nézve a vizsgálatnak. Az ellenőrök felgöngyölítik – a termőhelytől a permetezési naplón át a vevőig – az ügyet és komoly büntetést kap a termelő, ha vétett.

Néha kétszer több szert is kiszórhat a gazda

Hogyan fordulhat elő, hogy több permetszert használ a termelő? – kérdezheti bárki. A válasz egyszerű, mondta az egyik kertészkedő. Megpermetezte mondjuk az uborkáját a gazda a megadott dózissal, de a várt hatást ezzel nem érte el, mert vagy a víz volt túl kemény, vagy a permetezőgépével volt valami baj, aztán mérgében a következő alkalommal a dupla adag szert teszi bele, amivel viszont már többet árt mint használ.

A már említett felmérés egyik legkritikusabb kérdése az volt, hogy két-háromszoros adagolástúllépés is belefér-e a termesztőknek a növényvédő szereknél. Itt a válaszadók átlaga – a 0 és 5 közötti skálán – 1,26-ra jött ki. A túladagolást viszont csak a válaszadók fele utasította el kategorikusan, míg az ötöde kisebb-nagyobb mértékben egyetért vele. A válaszok aránya is azt mutatja, hogy ezzel a kérdéssel érdemes behatóbban foglalkozni.

A szakmai képviselet ebből azt a következtetést vonta le, hogy a hobbi céllal termesztők sokkal kevésbé precízek és szabálykövetők az adagolás és türelmi idők tekintetében, mint a profi gazdálkodók, vagy a keresetkiegészítési céllal piacra járó kistermelők.

Ellenőrzik a tevékenységüket

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége viszont sajnálta, hogy nem vonták be őket a felmérésbe. Az ő tapasztalatuk teljesen más, mondta az agrárszektor.hu-nak Szent-Miklóssy Ferenc elnök. A Kertszövetség minden megyében jelen van, de a kertbarátok részéről hivatalos jelzés nem futott be hozzájuk semmiféle problémáról. Az elnök tájékoztatása szerint rendszeresen tartanak növényvédelmi előadásokat, és ezeken felhívják a termelők figyelmét arra, hogy olvassák el a használati utasítást, időben kezdjék el a védekezést, illetve részletesen elmagyarázzák nekik, hogyan használják szakszerűen a szereket. Aki piacra szállít, annak jól felfogott érdeke, hogy betartsa az előírásokat – emelte ki az elnök. Egyébként is, kizárólag akkor tud árusítani, ha kiváltja az őstermelői igazolványt, és magával viszi a permetezési naplót is, tehát szigorúan ellenőrzik a tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!