Közélet

2017.05.04. 13:45

Feloszlott a testület, jön az időközi választás Bölcskén

Feloszlatta magát a bölcskei képviselő-testület Indich István képviselő javaslatára. Baranya István polgármester és a képviselő-testület többsége kezdetektől nehezen találta meg a közös hangot, bizalmatlanság lengte körül az önkormányzati munkát. Mostanra – úgy tűnik – betelt a pohár.

Vida Tünde ([email protected])

Tomolik János alpolgármester tájékoztatta lapunkat arról, hogy április 27-i ülésén saját maga feloszlatásáról döntött az önkormányzat. Öten – Indich István, Hajdú Béla, Németh József, dr. Volmann László és ő – szavaztak a feloszlatás mellett, Hanák Leó és Baranya István polgármester nemmel voksolt. A feloszlatásig fajuló ellentétet a választások eredménye generálta, öten a hétfős grémiumból „régi motorosok”, évek, évtizedek óta a településvezetés tagjai. Kiss József korábbi polgármesterrel közös elhatározással indultak el többségében azzal az eltökélt szándékkal, hogy egy ciklust együtt végigcsinálnak még. A lakosság azonban a volt polgármesternek nem szavazott bizalmat, a csapatából induló öt jelöltnek viszont igen. „Pofon volt a választási eredmény, de azt mondtuk, hogy próbáljunk meg együtt dolgozni.” [caption id="" align="alignleft" width="650"] Tomolik János és Baranya István. A polgármester szerint az elmúlt két és fél évben „hibakereső üzemmódban” működött a testület (A szerző felvétele)
[/caption]

Tomolik János hosszan sorolta azokat az eseteket, amikor megítélésük szerint nem jól járt el a polgármester, akivel ők igyekeztek együtt dolgozni, de bizalmatlanságot tapasztaltak a részéről. Úgy véli, nem kaptak elegendő információt, a falu ügyei nem voltak kellőképpen képviselve, a hivatali munka nem zajlik jól, például ők nem látják az árajánlatokat, mert azok a polgármester személyes e-mail-­címére érkeznek, a lakosság felé a kommunikáció viszont – szerintük – nem tükrözi a valóságot, így a bölcskeiek nem tudják azt megismerni. Tomolik János hozzátette, ezek sarkallták őket olyan döntésekre, miszerint semmilyen szerződést nem írhat alá Baranya István a testület jóváhagyása nélkül, illetve a helyi lap is a testület kontrolját követően kerülhet csak nyomdába.

Összeül a bizottság

Indich István képviselő javaslatára döntött úgy a testület öt igen és két nem szavazat mellett, hogy április 28-i hatállyal feloszlatja magát. Az új testület megválasztásáig mindenki változatlanul végzi a munkáját. Dr. Girst Julianna jegyző elmondta, az ilyenkor előírt jelzéseket a különféle szervek felé megtette, a helyi választási bizottság várhatóan jövő héten ül össze és határozza meg az időközi választás időpontját, erre várhatóan augusztus első felében kerülhet sor. Az időközi választások költségei – mint hozzátette – az önkormányzatot terhelik.

Baranya István polgármester azt mondta, a kialakult helyzetről elsősorban a bölcskeiket szeretné tájékoztatni, semmiképpen nem szeretne sárdobálásba fogni. Hangsúlyozta, hogy ő kompromisszumkész volt, amit egyébként az is bizonyít, hogy jelenleg 18 pályázatuk folyamatban van, amelyek a falu érdekeit szolgálják. Ő arra törekedett, hogy legyen békesség, tudjanak együtt dolgozni, tudjon a falu fejlődni. Az elmúlt két és fél évben „benne volt a levegőben” a feloszlatás lehetősége, de ő ellene szavazott, hiszen arra vállalkozott, hogy polgármestere legyen a falunak, és ezt a munkát folytatta volna a feszült légkör ellenére is. A helyzetre példaként hozta fel azt, hogy 25 ezer forintnál nagyobb összegű számlát csak testületi jóváhagyással írhat alá. Mint mondta, ő nem gondolja, hogy a testületben történtek hatással lennének a falura, a civil szervezetek tevékenységére. Szavait egyébként a lapunk által megkérdezett helybéliek is alátámasztották, többségük még csak hírét sem vette annak, ami történt, de nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Egy-két ember jegyezte meg, hogy ha már megválasztották a polgármestert, inkább segíteni, mint akadályozni kellett volna.

Dr. Grist Julianna jegyző kérdésünkre azt mondta, úgy látja, hogy mindkét fél a település érdekeit képviselte, de a közös út megtalálása nehéz volt. Állást foglalni nem akar, az ő törekvése az volt és a továbbiakban is az lesz, hogy a hivatal és az önkormányzat törvényesen működjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!