Közélet

2017.05.25. 13:36

Nem kell megijedni, gyorsan ki kell szedni a kullancsot

A tavasz, a nyár eleje a kullancsok egyik legaktívabb időszaka. Ez nem jelenti azt, hogy kerülni kell minden olyan helyet, ahol akár egy fűszál is lengedezik, viszont nem árt az óvatosság.

Hargitai Éva ([email protected])

A praxisomban minimális mértékben emelkedett a kullancsenchephalitis, avagy vírusos agyvelőgyulladás elleni oltottság aránya – osztotta meg lapunkkal dr. Kárpáti Eszter szekszárdi háziorvos. Hozzátette, sokakat minden bizonnyal visszatart az is, hogy egy háromalkalmas oltássorozat több tízezer forintba kerül, majd háromévente emlékeztető oltásra isszükség van. A betegség tünetei fejfájás, láz, szédülés, tudatzavar.

Sajnos az esetek egy részében a gyógyulást követően is fennállhatnak maradványtünetek. A vakcina – amelynek beadatását télen érdemes elkezdeni, körülbelül fél évvel azelőtt, hogy fertőzött területre menne valaki – csak a kullancsok által terjesztett fertőző agyhártya gyulladás ellen véd. A szakember az utóbbi években nem találkozott ilyen esettel a rendelőjében. Lyme-kóros beteggel sem gyakran, évente mintegy négy-öt alkalommal van dolga. Erre a bakteriális fertőzésre nincs vakcina, viszont időben észlelve a kórokozó által okozott betegség jól gyógyítható.

Szabadban tartózkodás, természetjárás közben a lehetőség szerinti zárt ruházat megnehezíti az élősködő dolgát, hiszen nehezebben jut bőrközelbe, ugyanakkor lehet különféle riasztó szereket is használni. Nagyon fontos a testfelület, a hajlatok esti alapos átvizsgálása, hiszen az első néhány órában még nem fertőz a rovar. Ha megtalálták, nem kell pánikba esni és az ügyeletre rohanni, egy kullancskiszedő csipesszel, vagy – akinek ilyen van – nagy, erős körmökkel ki kell rántani, illetve tűvel is ki lehet piszkálni.

A kullancsok ma már a kertünkben is jelen vannak

A közönséges kullancs legnagyobb számban az erdőkben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Itt a legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás, amely a kiszáradásra rendkívül érzékeny kullancs szempontjából kulcsfontosságú, valamint a legtöbb potenciális gazdaállat is itt található. Azonban városi környezetben is előfordul, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák, macskák, különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be. Elsősorban április–május–júniusban és szeptemberben aktív.

Nem szabad kötözgetni, dögönyözni, zsírral bekenni, vagy más módon gyötörni, mert az kínlódásában a bőrbe engedheti a potrohában található fertőző anyagokat. A fej bennszakadása nem gond, az önmagában nem fertőz, idővel kilökődik. A csípés körüli enyhe pirosság miatt nem kell aggódni, baj akkor van ha elkezd terjedni. Lyme-kór esetén a bőrpír akár 7-8 centiméter átmérőt is elérhet, és belül elkezd kifehéredni. A betegség további tünetei influenzaszerűek: fejfájás, gyengeség, láz, ízületi fájdalom.

Hargitai Éva ([email protected]) A kullancsok ma már a kertünkben is jelen vannak A közönséges kullancs legnagyobb számban az erdőkben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Itt a legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás, amely a kiszáradásra rendkívül érzékeny kullancs szempontjából kulcsfontosságú, valamint a legtöbb potenciális gazdaállat is itt található. Azonban városi környezetben is előfordul, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák, macskák, különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be. Elsősorban április–május–júniusban és szeptemberben aktív. Fontos, hogy a természetben való tartózkodás után átvizsgáljuk magunkat (Fotó: Shutterstock) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!