Kultúra

2017.05.25. 16:49

Franciaországban tanított, és animációs filmet készített

Biztató jelek érkeznek a hazai karikatúra- és rajzfilmpiac háza tájáról. A műfaj éledése reménnyel tölti el az ismert szekszárdi rajzolót is.

Wessely Gábor ([email protected])

A Tücsök Zenés Színpad gyermeknapi fellépésének plakátját Weisz Béla készítette. Jól sikerült, de aki ismeri a szekszárdi karikaturista és animációsfilm-alkotó munkásságát, az tudja, hogy számára ez csak afféle ujjgyakorlat. Számos vicclapnak dolgozott a rendszerváltás után. Legtöbb rajza a Kurír Elefánt című mellékletében és a Hócipőben jelent meg, emellett jó ideig oszlopos tagja volt a kecskeméti rajzfilmstúdiónak.

Ő írta, rajzolta és rendezte például a Leo és Fred-sorozat második etapját: 13 részt. Aztán kijárt vagy tíz évig Franciaországba, ahol – Valence-ben – mozdulattervezőként és animátorként dolgozott, illetve a rajzfilmstúdió által létrehozott főiskolán workshopokat tartott. Egészestés filmek készítésében is részt vett kinn, s két kisebb animációs film a saját rendezésében született meg. A Kíváncsiság című alkotás egy öregasszonyról szól, aki számára a kulcslyukon keresztül tárul ki a világ. A másik a vasfüggöny lebontása utáni eufórikus hangulatot adja vissza. Címe az Egyetlen, csodálatos Európa.

Mint oly’ sok alkotó ember, Weisz Béla is igencsak változó anyagi körülmények között élt a rendszerváltást követő évtizedekben. A karikatúrapiacot, a rajzfilmpiacot sem a stabilitás jellemezte. Egy ideig még digitális tananyagfejlesztőként is dolgozott. Ami biztos és elegendő jövedelemmel járt, csak nem foglalkoztatta a fantáziáját, a képzeletvilágát.

De mostanában talán újraéled a szakma. Ismét felvette a kapcsolatot a kecskeméti rajzfilmstúdióval, gondolkodnak, álmodoznak egy komolyabb projektről, s karikatúrákra is megint van kereslet. Ez, többek között Gyöngy Kálmánnak is köszönhető. A 73 éves karikatúrista megvásárolta, és 25 év kihagyás után újra kiadta a Hahotát. Ez az ifjúsági viccújság a Pajtás melléklete volt, s főleg képregényeket tartalmazott. Most a karikatúrák vannak benne túlsúlyban. Az alkotói listán a régről ismertek – Balázs-Piri Balázs, Sajdik Ferenc, Marabu Szabó László – mellett szerepel Weisz Béla neve is.

Wessely Gábor ([email protected]) Weisz Béla a Tücsök Zenés Színpad gyermeknapi plakátjával (Fotó: Gottvald Károly) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!