Közélet

2017.06.26. 19:25

Tizennégy háziorvos hiányzik a megyében

Ezek közül a legrégebbi, közel 12 éve a gyulaji és 11 éve a gyönki, de a nagyobb városokban is gondot jelent az orvosok hiánya. Országosan körülbelül 300 háziorvos hiányzik. A jelenleg praktizáló háziorvosok 44 százaléka már elmúlt 60 éves.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Schrancz Róbert szerint az idősebb orvosok sokat segítenek a megye betegeinek az ellátásban (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption] A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint míg 2010-ben összesen 6451 háziorvos és házi gyermekorvos praktizált, addig 2015-re ez a szám 174-gyel csökkent. Ráadásul hazánkban a háziorvosok 44 százaléka már elmúlt 60 éves, 11 százalékuk a 70-et is betöltötte. Hasonló a helyzet Tolna megyében is, erősítette meg dr. Schrancz Róbert háziorvos, a Tolna Megyei Orvosi Kamara titkára. Ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, legalább két területen kellene módosítani, tette hozzá: az egyik a plusztámogatások mértékének még vonzóbbá tétele, a másik a biztos jogi háttér megteremtése. Harmadik éve, hogy a háziorvosok plusztámogatásokat kapnak a kormánytól, de ezek a megyei orvosi kamara titkára szerint csepegtetve érkeznek. Ez praxisonként 130 ezer forintot jelent, amit fél évre visszamenőleg kapnak, és amit bérkiegészítésre, rezsire lehet használni. Ha egy praxisban minimum ketten dolgoznak (egy orvos és egy asszisztens), akkor ez az összeg megfeleződik, vagyis 65 ezer lesz belőle. El kell telnie pár évnek ahhoz, hogy vonzó legyen ez a terület a fiatal orvosok számára is. A másik pedig, a jogi státusz megerősítése, vagyis jelenleg jogi trükkökkel el lehet venni a praxist az orvostól. A beteglétszámtól függ a minisztériumi támogatás, emellett sokan helyezkednek el inkább a kórházi szférában, vagy külföldön találnak maguknak munkát. Emiatt nagyon sok a már nyugdíjaskorban lévő háziorvos, aki addig dolgozik, ameddig az egészsége engedi. A többségük a megyében vállalkozóként praktizál, és csak nagyon kevés támogatást kapnak a helyi önkormányzattól. Az iparűzési adó elengedését a megyében csak három önkormányzat tette lehetővé az orvosok számára, köztük van Szekszárd.

Már negyedik éve, hogy egy idősebb, helyettes orvos látja el a mi körzetünket, ugyanis a miénk Ausztriába ment dolgozni, egy kisebb városban háziorvos – mondta egy olvasónk. Hozzátette, szerették őt, a helyettesítő orvos viszont – úgy tűnik – nem akarja nagyon a vállára venni a pluszbetegeket. Így a régi asszisztens az, aki felírja az orvosságot, kiírja a táppénzt, a beutalókat.

Bátaszéken négy felnőtt, egy gyermek és két fogorvosi praxis van, mindegyik be van töltve, mondta dr. Bozsolik Róbert polgármester. Az önkormányzat itt abban segít, hogy a rendelőhelyiségekért nem kérnek bérleti díjat, de a rezsit már a vállalkozó orvosok fizetik.

A 11 éve betöltetlen gyulaji praxishoz tartozó betegeket a kurdi vállalkozó háziorvos látja el. Kezdetben még próbálkozott a gyulaji önkormányzat a pályázatok kiírásával, de több- éves sikertelenség után feladta.

Őcsényben gyerek-, Decsen felnőttorvost várnak múlt év áprilisa óta, Kisdorogon, Tevelen, Gyulajon, Kocsolán, Gyönkön, Iregszemcsén, Magyarkeszin, Tolnanémediben, Bölcskén, Dombóváron és Szekszárdon is várják a jelentkezőket az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint. A megyéket tekintve a legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplénben (40 praxis betöltetlen), ezt követi Jász-Nagykun-Szolnok (24), majd Békés (23) és Bács-Kiskun megye (21). A legjobb a helyzet Csongrád, illetve Veszprém megyében. 

Támogatják azokat, akik vállalják

A háziorvosi praxis megszerzéséhez értelemszerűen szakmailag alkalmassá kell válnia a jelentkezőnek. A körzetet közalkalmazottként és vállalkozóként is viheti az orvos, ehhez azonban alapesetben meg kell váltania azt.

Egy jól menő praxis értéke a 10 millió forintot is elérheti, de a vidéki, hosszú ideje betöltetlen körzetek értéke a nulla felé tendál, ilyen a megyében a gyönki és a gyulaji praxis. A tartósan betöltetleneknél van arra lehetőség, hogy egy orvos szerződést kössön az alapellátási intézettel, és az helyezi ki a körzetbe közalkalmazottként.

Az állam pályázati lehetőséget biztosít a tartósan betöltetlen praxisok esetében: négyéves szerződés ellenében pluszösszeggel támogatják azokat, akik elvállalják a körzetet. Két éve Szekszárd így gyarapodott egy háziorvossal, de idén három praxis is megürült a megyeszékhelyen.

Egy jól menő praxis értéke a 10 millió forintot is elérheti, de a vidéki, hosszú ideje betöltetlen körzetek értéke a nulla felé tendál, ilyen a megyében a gyönki és a gyulaji praxis. A tartósan betöltetleneknél van arra lehetőség, hogy egy orvos szerződést kössön az alapellátási intézettel, és az helyezi ki a körzetbe közalkalmazottként.

Az állam pályázati lehetőséget biztosít a tartósan betöltetlen praxisok esetében: négyéves szerződés ellenében pluszösszeggel támogatják azokat, akik elvállalják a körzetet. Két éve Szekszárd így gyarapodott egy háziorvossal, de idén három praxis is megürült a megyeszékhelyen. Dr. Schrancz Róbert szerint az idősebb orvosok sokat segítenek a megye betegeinek az ellátásban (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!