Közélet

2017.06.25. 14:30

Minden kisdiákot vár a nyári tábor

Ami nagy öröm a gyereknek, az néha nem kis gond a családnak. Kitört a nyári szünet, és úgy tíz hétig gondoskodni kell nemcsak a csemete felügyeletéről, hanem arról, is hogy hasznosan töltse az időt.

Budavári Kata ([email protected])

Ha mindkét szülő dolgozik, és a nagyszülők sem tudnak folyamatosan felügyelni a gyerekekre, megoldást jelent a nyári napközi. A vakáció első két hetében Szekszárdon minden általános iskolás a saját intézményében töltheti idejét, ha máshogy nem tudja megoldani a felügyeletet a család, azt követően a Comenius iskola fogadja a gyerekeket. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Figyelembe kell venni a gyerek érdeklődési körét a tábor kiválasztásakor (Fotó: Shutterstock)
[/caption]

A közgyűlés a megyeszékhely költségvetéséből több mint két és félmillió forintot különített el erre a célra. Morvai Szilvesztertől, az intézmény igazgatójától megtudjuk: a szülők már a vakáció kitörése előtt jelentkeznek, csemetéik a város szinte minden iskolájából érkeznek.

Lehet ottalvós vagy hazamenős

Nincs konkrét életkor, a gyerektől függ, hogy mikor lehet elengedni első ízben bentlakós táborba. Van olyan gyerek, aki már ötévesen elengedhető, és van, aki akár még tízévesen sem. Ami biztos: semmiképpen sem a nyári tábor legyen az első alkalom, amikor a gyerek nem otthon alszik. Ha már éjszakázott a nagymamánál, unokatestvérnél vagy barátoknál, akkor valószínű, hogy nem lesz gond a táborban sem. A zsebpénzzel kapcsolatban pedig érdemes megkérdezni a pedagógusokat, hogy milyen az ellátás, van-e büfé vagy bolt a közelben. A többi szülővel is lehet egyeztetni, hogy lehetőleg ugyanannyi pénz legyen minden gyereknél. A napközis táborok előnye, hogy napközbeni elfoglaltságot biztosítanak, de a gyerek este a családjával van, a saját ágyában aludhat, ami anyagi szempontból és a honvágyat illetően is könnyebbséget jelent. A tábori romantika azonban elmarad.

A napirend rendszeres, ám nem iskolai fegyelemről van szó. Napi két óra a kötött foglalkozás, ez lehet kézműveskedés, sport, népi játék, de a pedagógusok a szabad játék ideje alatt is szívesen foglalkoznak a napközisekkel, ha igénylik ezt. Lehetőség van arra is, hogy strandra menjen, íjászkodjon, angolt tanuljon a gyermek, ezekben az esetekben az oktatás és a belépő árát kell állnia a szülőnek. A lényeg azonban az, hogy tartalmas, vidám napokat töltsenek itt a gyerekek, azaz nem puszta gyermekmegőrzésről van szó. A tapasztalat szerint a napközi, még ha esetenként kényszermegoldás is, nem egy unt és utált dolog, hiszen a gyerekek kortársaik társaságában jól érzik magukat. Ez persze igaz a táborokra is. Több vállalkozás, művelődési, ház, iskola kínál fel ilyen lehetőségeket.

Szekszárdon például az Illyés Gyula Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára szervez két tábort is, melyek létszámukat tekintve már be is teltek. Az egyik játéktábor, a másikat pedig két képzőművész vezeti, és mindennap más kézműves tematikát kínál a gyerekeknek. Nemes Rita intézmény vezető elmondta, június 28-án, július 5-én és 19-én társasjáték-délután is lesz nálunk. A Diótörő Mesebolttal közös programokat délután két és négy óra között tartják.

Sok sport és művészeti egyesület, tagozat is szervez egy-, kéthetes összetartásokat. Ezeknek részben az a céljuk, hogy felkészítsék a fiatalokat a következő szezonra, új dolgokat tanuljanak, erősödjenek, és nem mellesleg, hogy a csapatot is építsék. Huszár Kriszta, a Szekszárdi Mozgásművészeti Stúdió vezetője arról számolt be, hogy július első két hetében két turnusban tartják napközis táborukat, edzőtáborukat pedig augusztusban a Balatonnál. Érdekesség, hogy külsősök is jelentkezhetnek, hangsúlyt ugyanis a sokféleség kap, a lányok ezekben a napokban feltöltődnek, többféle táncirányzatot kipróbálnak.

Lehetőség van bőven, a kínálatnak csak a pénztárca szab határt. Minden korcsoport részére lehet találni érdekes, szórakoztató, pihentető, esetleg életre szóló élményekben gazdag nyári tábort. A legnépszerűbbek a sport jellegű – lovaglás, úszás, kenu – és a nyelvi táborok, de akad színjátszó, vagy éppen kalandtábor is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!