Közélet

2017.06.27. 07:45

Még most mérik fel, mekkora kárt okozott a hétvégi jég

Hétfőn reggel permetezőgéppel felszerelt traktorok indultak meg Szekszárd határában a szőlőültetvényekhez, a hétvégi jégkárt próbálták helyre hozni.

Mauthner Ilona ([email protected])

Nagy gondban vannak a szőlősgazdák, mivel permetezzenek, hogy a megsérült termésen esett sebek begyógyuljanak. Sokan mérgelődtek a vasárnap reggeli jégeső miatt, volt, aki azt is kétségbe vonta, hogy a Nefela egyáltalán bekapcsolta a generátorait. A jégszemek ugyanis nagyok voltak, és komoly kárt okoztak a szőlőkben, gyümölcsösökben. Nemcsak Szekszárdon, de kisebb jégeső Bonyhád, Aparhant körzetében is volt, illetve nem úszták meg jég nélkül a somogyi és a baranyai gazdálkodók sem.

Fontos a permetezésnél a 48 óra betartása

Dr. Gabi Géza növényvédelmi szakember elmondta, 48 órán belül kell permetezni ahhoz, hogy a károsult szőlőszemek begyógyuljanak. A kisebb gazdák rézgáliccal, bordóilével (réz és kén együtt) fújják le a szőlőt, aki viszont hozzájut, az az I-es kategóriás folpettartalmú készítményeket válassza. Ezek fertőtlenítik, beszárítják a sebeket, ha ez elmarad, akkor a szemek rothadásnak indulnak, majd a teljes fürt tönkremegy. A jégkár két-három nap múlva látszik jobban, addigra a sebzett szemek megbarnulnak.

Lisztharmatra most peronoszpóra jöhet

A nagy meleg és a pára miatt eddig a lisztharmat okozott gondot, a lehullott csapadék viszont a peronoszpórát is felgyorsította. Szekszárdon egyébként 60 milliméternyi csapadék hullott vasárnap korán reggel és az esti órákban együtt, Dunaföldvár és Paks körzetében 50, Kisvejkén 10, Bátaszéken 9, Bonyhádon 25 milliméternyi eső hullott. Ez utóbbi településen kevés jég is volt, ami miatt a sárgabarackot termelő gazdák is aggódnak.

A már érésben lévő barackot ha megüti a jégszem, akkor azt már nem lehet értékesíteni, mert mielőtt beérne, rövid időn belül rothadni kezd.
Dr. Vörös Géza agrármérnök elmondta, a kukoricának, napraforgónak nem okozott kárt a jeges eső sem, de a gyümölcsösökben igen. Ennek mértékét később tudják csak felmérni a gazdák.

Ennyire sikerült „felaprítani” a jeget

A Nefela Jégeső-elhárítási Egyesülés meteorológusa, Bereczki Károly elmondta, vasárnap hajnali fél háromkor kapcsolták be a generátorokat, a három megyében (Somogy, Tolna, Baranya) mind a 141-et. Számítottak a nagy viharra, Tolna megye felett 13 kilométer magas zivatarfelhők alakultak ki. Északnyugat felől érkezett egy hidegfront, ami találkozott a talaj feletti meleggel, és 50 kilométernyi hosszúságban álltak össze a zivatarfelhők.

Bereczki Károly szerint mindent megtettek azért, hogy a jégszemeket aprítsák, ez most ennyire sikerült csupán. Vasárnap délután egy szupercella alakult ki a térségünkben, de ez már csak csapadékot hozott, amire nagy szüksége volt a termőföldnek. A jégkár azokban a megyékben – így Zalában és Bács-Kiskunban – jóval nagyobb volt, ahol még nem működik a jégeső-elhárítás, mondta Bereczki Károly. A héten a következő zivatarveszélyes nap a szerdai lesz, tette hozzá a meteorológus.

Indexkép: A szekszárdi mentőállomást is elárasztotta a víz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!