Kultúra

2017.06.28. 09:09

Két nap múlva vége az érettséginek

Szűkebb pátriánkban az ezret is meghaladta, illetve meghaladja azok száma, akik eleget tesznek a középiskolai időszak végét jelentő, utolsó nagy feladatnak.

Szeri Árpád ([email protected])

A vizsga egy-egy nap reggel nyolc órától délután hat óráig tart. Ezen időpont után nincs lehetőség folytatására, a vizsgát fel kell függeszteni: ám erre a lépésre még nem volt példa. Szabóné Kiss Erzsébet, a Szekszárdi SZC Bezerédj István Szakképző Iskolájának igazgatója lapunknak elmondta, hogy érettségi alkalmából magától értetődően mindegyik intézmény aprólékosan áttekinti saját napirendjét, a terembeosztást, a tanárok delegálását, és ez mondhatni kizárja a szóra érdemes tévedés lehetőségét.[caption id="" align="alignleft" width="650"] Zajlik a Bezerédj István Szakképző Iskola 12. F osztályának szóbeli érettségije (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Középszinten a vizsgabizottság azon tanárokból áll, akik tanították és a záró próbatételre fel is készítették az adott iskola diákjait. Nem is szükséges különösebben bizonygatni, hogy ez a jelenlét minden esetben kedvező lélektani, megnyugtató és megerősítő hatást gyakorol a diákokra. A legkevesebb háromtagú vizsgabizottságban ott található a kormányhivatal által delegált elnök is: személye független és pártatlan őre a törvényeknek és a jogszabályoknak.

Praktikus megfigyelés arra nézve, hogy trópusi hőségben miként lehet biztosítani az amúgy stresszes állapotú diákok viszonylagos kényelmét és komfortját: a szekszárdi Garay János Gimnáziumban légkondicionáló működött, és a tanárok készségesen töltögették a friss vizet a szomjúhozóknak. Sőt, a felkészüléshez biztosított teremben szendvicsremekek is rendelkezésre álltak.

A diákok ma, illetve pénteken kézhez is kapják az érettségi bizonyítványt, aminek birtokában elkezdhetik felsőfokú tanulmányaikat. Lapunk megszólaltatott három, az utolsó akadállyal birkózó diákot is, tapasztalataik közreadását kérve. Az első két fiatal a Szekszárdi Garay János Gimnázium, a harmadik pedig a Szekszárdi SZC Bezerédj István Szakképző Iskolájának tanulója.

ENDELI RITA:

Éppen várakozom, hamarosan szólítanak. Most irigylem azokat, akik már túl vannak rajta... Magyar, történelem és etika tantárgyakból vizsgázom. Nyelvből már tavaly sikerrel jártam. Nem volt semmiféle tanulási stratégiám, amikor volt időm, akkor elmélyültem a tananyagban. Érettségi után rendőrtiszti főiskolára szeretnék menni.

 

DÖMÖTÖR CSENGER SOMA:

Éppen kiheverem ezt az egészet, amit az érettségi jelent. Ugyanis most fejeztem be. Reggel meghallgattam, ki mennyire izgul, majd bementem a vizsgaterembe. Itt két angolos társam után én voltam az első németes... De azért jól sikerült, miképpen az irodalom is. Történelemből szerencsém volt, kihúztam a második világháborút.

 

KARDOS JÓZSEF:

Némettel kezdtem, irodalommal folytattam, történelemmel fejeztem be a szóbelit. Tegnap a biztonság kedvéért átolvastam az összes tételt – úgy érzem, jól teljesítettem, alig kérdeztek bele a mondandómba. Az érettségi birtokában itt maradok az iskolában, és két év alatt elsajátítom a logisztikai munkához szükséges tudnivalókat.

DÖMÖTÖR CSENGER SOMA: – Éppen kiheverem ezt az egészet, amit az érettségi jelent. Ugyanis most fejeztem be. Reggel meghallgattam, ki mennyire izgul, majd bementem a vizsgaterembe. Itt két angolos társam után én voltam az első németes... De azért jól sikerült, miképpen az irodalom is. Történelemből szerencsém volt, kihúztam a második világháborút.

KARDOS JÓZSEF: – Némettel kezdtem, irodalommal folytattam, történelemmel fejeztem be a szóbelit. Tegnap a biztonság kedvéért átolvastam az összes tételt – úgy érzem, jól teljesítettem, alig kérdeztek bele a mondandómba. Az érettségi birtokában itt maradok az iskolában, és két év alatt elsajátítom a logisztikai munkához szükséges tudnivalókat. ENDELI RITA: Éppen várakozom, hamarosan szólítanak. Most irigylem azokat, akik már túl vannak rajta... Magyar, történelem és etika tantárgyakból vizsgázom. Nyelvből már tavaly sikerrel jártam. Nem volt semmiféle tanulási stratégiám, amikor volt időm, akkor elmélyültem a tananyagban. Érettségi után rendőrtiszti főiskolára szeretnék menni. DÖMÖTÖR CSENGER SOMA: Éppen kiheverem ezt az egészet, amit az érettségi jelent. Ugyanis most fejeztem be. Reggel meghallgattam, ki mennyire izgul, majd bementem a vizsgaterembe. Itt két angolos társam után én voltam az első németes... De azért jól sikerült, miképpen az irodalom is. Történelemből szerencsém volt, kihúztam a második világháborút.

KARDOS JÓZSEF: Némettel kezdtem, irodalommal folytattam, történelemmel fejeztem be a szóbelit. Tegnap a biztonság kedvéért átolvastam az összes tételt – úgy érzem, jól teljesítettem, alig kérdeztek bele a mondandómba. Az érettségi birtokában itt maradok az iskolában, és két év alatt elsajátítom a logisztikai munkához szükséges tudnivalókat. Zajlik a Bezerédj István Szakképző Iskola 12. F osztályának szóbeli érettségije (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!