Ország-világ

2015.11.20. 10:21

„Fontos a lelki egészség”

A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet a gyógyítás mellett egészségfejlesztési, életmódváltó szolgáltatásokat is kínál a Völgység lakossága számára.

Promóció

Célunk az, hogy az itt élő emberek könnyen és ingyenesen hozzájussanak olyan programokhoz, szolgáltatásokhoz, melyek segítik az egészséges életmód kialakítását, fenntartását, a betegségek megelőzését és az egészségi problémák kezelését. A magas színvonalú egészségfejlesztési ellátást a kórház szakemberei biztosítják.

Az egészséget holisztikusan közelítjük meg, ezért a jó fizikai állapot elérése, megtartása mellet nagy hangsúlyt fektetünk a lelki egészségre is.
Irodánkban az egészségi állapotot felmérő program szerves része a lelkiállapotra, depresszióra vonatkozó kérdőíves felmérés.
Ezen kívül honlapunkon megtalálhatóak különböző mentális állapotokra (depresszió, pánikbetegség, stressz, szorongás), krízishelyzetekre, öngyilkosságra vonatkozó letölthető kiadványok (http://www.bonyhadkorhaz.hu/index.php/efi/kiadvanyok), amelyek információt és segítő alternatívákat nyújtanak.

A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájában gyászfeldolgozást segítő csoport működik, gyásztanácsadó vezetésével. A csoportban a sorstársi közösség erősítő, bizalmi légkörét használjuk fel arra, hogy a gyászoló segítséget és támogatást kapjon saját gyászmunkája elvégzéséhez. A gyászmunkát nem véletlenül nevezik munkának, hiszen az ember életében szerettének elvesztése az egyik legintenzívebb krízishelyzet. Ezt komoly lelki munkával, feldolgozással lehet csak megélni és ezen átjutva érzelmileg felépülni.

A biztonságos sorstársi csoportközeg nyújtásával lehetőséget adunk a fájdalmak, valamint a – mások számára sokszor bizarrnak, érthetetlennek tűnő – érzések kimondására. Ebben nagyon sokat segít a „nem vagyok ezzel egyedül” érzés, ami a csoportban megélhető.

Egyéni lelki segítő beszélgetés, tanácsadás igénybevételére is lehetőség van az Egészségfejlesztési Irodában. Az ember a saját lelki gondjaival, helyzetével szemben elfogult. Sok esetben csak a problémákra fókuszál, nem tudja objektíven átlátni, rendszerezni őket és a megoldási, feldolgozási lehetőségeket sem ismeri. Ilyen esetben nagyon hasznos lehet egy mentálhigiénés szakemberrel folytatott beszélgetés, aki megértően, elfogadóan, de érzelmileg semlegesen segít megközelíteni az adott élethelyzetet.

A mentálhigiénés segítő beszélgetés lényege az, hogy a résztvevő kliens a saját lelki erőforrásait felszabadítsa, a gondolatait, érzéseit rendszerezze, meglássa azokat a megoldási, megküzdési lehetőségeket, amelyek addig rejtve voltak előtte.
A lelki segítő beszélgetések során bátran megnyílhat, vállalhatja érzéseit biztonságos, elfogadó, megértő légkörben.
A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájában szeretettel várjuk mindazokat, akik számára segítséget, támogatást nyújthatunk a lelki egészségük megőrzéséhez, visszaszerzéséhez.

Elérhetőségeink:
Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet
Egészségfejlesztési Iroda

7150 Bonyhád, Bajcsy Zs. u. 25.
Elérhetőségeink: 74/550-976; [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/bonyhadefi

Készült a TÁMOP-6.1.3.B-12/1-2013-0001 Népegészségügyi kommunikáció fejlesztése kiemelt projekt megbízásából a Széchenyi 2020 támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában