Ország-világ

2005.09.09. 00:00

A kancellár forró érzelmei

Egész Németországot most egy ölelés és egy hitvesi csók foglalkoztatja. Néhány napja ugyanis a szociáldemokraták pártértekezletén beszédének végén Gerhard Schröder hatalmas virágcsokrot kapott a híveitől.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="263"] Huszonegymillió tévénéző látta és hallotta, ahogy a kancellár szerelmet vall a párjának, majd heves ölelésben és forró csókban törnek ki
[/caption]A kancellár lelépett a pulpitusról és feleségének nyújtotta a bukétát. – Meg is éli, amit mond, és én hozzáteszem: nem ez az utolsó oka annak, amiért szeretem – hallhatták a tévénézők a szerelmi vallomást, amely után átölelték egymást és hosszan tartó csókban forrtak össze. Kétségtelen tény, hogy Gerhard Schröder érzelmi kitörését huszonegymillió tévénéző kísérhette figyelemmel. S mindeközben elsikkad az az egyszerű tény, miért is hangzott el az a bizonyos túlfűtött mondat. A kancellár ugyanis ezzel a húzással siklott ki annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy felesége milyen jogon hánytorgatja fel nyilvánosan kihívójának gyermektelenségét. Doris Schröder-Köpf ugyanis heves bírálattal illette Angela Merkelt, aki Helmut Kohl kormányában nő- és ifjúságügyi miniszter volt. – A kilencvenes években ő volt a felelős a jövőt meghatározó legfontosabb területért, és nyilvánvalóan csődöt mondott – nyilatkozta a negyvenkét esztendős feleség. – Annak idején Merkel semmiféle segítséget nem nyújtott, még ha párttársa, Rita Süssmuth magányos harcot folytatott is a jobb gyermekellátásért, a család és a hivatás összeegyeztethetőségéért – fűzte hozzá az asszony, aki szerint ez a politika eredményezte, hogy generációja diplomás nőinek negyven százaléka gyermektelen.

Doris és Gerhard kétségtelen erős csapatot alkot: a rusztikus kancellár, oldalán a vonzó nővel. És nem szabad alábecsülni a háttérben agitáló feleségek szerepét sem férjeik választási kampányában. – Egyet fizet, kettőt kap – érvelt annak idején sikeresen Hillary Clinton, aki azóta önálló politikai pályára lépett. Sokat segített a bajor miniszterelnöknek, Edmund Stoibernek is a neje, Karin, akárcsak Helmut Kohlnak – amíg egészsége megengedte – Hannelore asszony. Ilyen titkos fegyverrel azonban Angela Merkel nem rendelkezhet, s nem csak azért, mert nő létére nem lehet felesége. Különösen feltűnő, hogy családi állapota nem jelenik meg a választási küzdelemben. Férje, Joachim Sauer vegyészprofesszor olyannyira viszolyog a nyilvános fellépésektől, hogy Németország első női kancellárjelöltje szinte egyedülállónak látszik. Amikor a tudós ember mégis elkísérte feleségét XVI. Benedek pápa rövid magánkihallgatására, nagy erőpróbát jelentett a számára.

Aki meg akarná sérteni őt, két eszköz közül választhat: vagy Merkel úrnak (Herr Merkel) szólítja, vagy megkérdezi tőle,  hogy győzelem esetén a német Dennis Thatchert fogja-e játszani. A volt konzervatív brit miniszterelnök, Margaret Thatcher férjének emléke ugyanis golfozó öregúrként maradt meg a köztudatban, jóllehet a valóságban a Vaslady befolyásos tanácsadója és segítőtársa volt.

Ízléstelen, bátor és megkapó, vagy választási fogás?

Spontán kitörés volt-e a jelenet vagy jól kiszámított választási fogás? Még Schröder párttársát, Otto Schily belügyminisztert is irritálta a dolog, „lehetett volna sokkal rövidebb is, de hát mindenkinek megvan a maga stílusa” – vélekedett. A szabad demokrata Ulrike Flach egyetlen jelzőt alkalmazott: „ízléstelen”. Vera Lengsfeld ellenzéki képviselő szerint pedig „Schröder választási célokra vette igénybe a feleségét”. Ugyanakkor Brigitte Struck, a védelmi miniszter, Peter Struck neje a kancellár tévészereplését „bátornak és megkapónak” tartotta.

Gyulay Zoltán Ízléstelen, bátor és megkapó, vagy választási fogás? Spontán kitörés volt-e a jelenet vagy jól kiszámított választási fogás? Még Schröder párttársát, Otto Schily belügyminisztert is irritálta a dolog, „lehetett volna sokkal rövidebb is, de hát mindenkinek megvan a maga stílusa” – vélekedett. A szabad demokrata Ulrike Flach egyetlen jelzőt alkalmazott: „ízléstelen”. Vera Lengsfeld ellenzéki képviselő szerint pedig „Schröder választási célokra vette igénybe a feleségét”. Ugyanakkor Brigitte Struck, a védelmi miniszter, Peter Struck neje a kancellár tévészereplését „bátornak és megkapónak” tartotta. Huszonegymillió tévénéző látta és hallotta, ahogy a kancellár szerelmet vall a párjának, majd heves ölelésben és forró csókban törnek ki -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában