Ország-világ

2005.12.22. 09:02

Regionális támogatások az Európai Unióban

A 2007–2013 közötti időszakra kell alkalmazni az új regionális támogatási iránymutatásokat, ami egybeesik az EU strukturális alapjainak következő programozási időszakával.

BAMA

Az iránymutatások ismertetik azokat a lehetőségeket, amelyek révén állami támogatással serkenteni lehet a szegényebb régiók fejlesztését, jelenti a CENA hírügynökség. Ez történhet közvetlen befektetési támogatások, illetve a vállalatoknak biztosított adócsökkentések formájában.

Az iránymutatások megadják a regionális támogatásra jogosult régiók kiválasztásának szabályait, és meghatározzák a támogatás engedélyezett maximális szintjét. Az EU kohéziós politikája és az Európai Tanács meghatározza, hogy legyen kevesebb, de célirányosabb állami támogatás. Ennek értelmében az új iránymutatások a kibővített Unió leghátrányosabb helyzetű régióira fókuszálnak, a versenyképesség javításának figyelembevételével.

A jelenlegi iránymutatások szerint az Európai Unió 25 tagállama lakosságának 52,2 százaléka él regionális állami támogatásra jogosult régiókban, ebből 34,2 százalék az átlaghoz képest hátrányos helyzetben lévő régiókban él, és a legmagasabb támogatási kulcsokra jogosult. Az új iránymutatások szerint a teljes népesség regionális állami támogatásban részesülő hányada az Európai Unió teljes lakosságának 43,1 százaléka.

Az iránymutatások tartalmaznak egy biztonsági hálót is, hogy egy tagállam se veszítse el jelenlegi jogosultságainak több mint felét, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában