Ország-világ

2006.01.01. 14:51

Oroszország elzárta a gázcsapot

A Nyeftyegaz Ukraini energetikai vállalat vasárnap megerősítette: csökkent a gáznyomás az ország vezetékrendszerében, miután az orosz Gazprom hozzálátott a vezetékek elzárásához. A „gázcsap” elzárását egyébként a Magyarországon is fogható RTR orosz nyelvű csatorna közvetítette.

BAMA

A legnagyobb ukrán gázszállító cég, a Gaz Ukraini arról adott tájékoztatást, hogy a fogyasztókat egyelőre nem érinti a nyomáscsökkenés. Volodimir Sandra ipari miniszter közlése szerint az orosz kapcsolatokkal rendelkező ukrán vegyi üzemek többsége közvetlen vásárlásokra áll át ezer köbméterenként 100 dollár alatti áron. Oroszország eddig 50 dollárt kért a földgáz ezer köbméteréért, a legutóbbi ultimátumában azonban már a 230 dolláros piaci ár elfogadását követelte Ukrajnától. A szombat este tett orosz ajánlatot Ukrajna visszautasította. Szergej Kuprjanov Gazprom-szóvivő megerősítette: a Nyugat-Európába (így Magyarországra is) irányuló tranzitgáz teljes mennyiségben áramlik tovább másik három vezetéken.

Az orosz külügyminisztérium szerint Kijev tudatosan vitte törésre a gázügyet, s provokálta ki a vezeték elzárását. A moszkvai nyilatkozat hangsúlyozza, hogy orosz részről különféle kompromisszumokat és kedvezményeket ajánlottak fel, de az ukránok ezeket sorra visszautasították. Az állásfoglalás utal arra, hogy egy december 31-i jegyzék szerint az ukrán hatóságok az Európának szánt földgáz „eltérítésével”is próbálnak zsarolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában