Ország-világ

2006.01.07. 00:00

Egyre több terület víz alatt

Dreissiger Ágnes

Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, de pénteken már feleannyi munkájuk volt tűzoltóknak, mint az előző napon, kevesebb lakóházat fenyegetett az áradás – közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő. Javult a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Fejér megyében, ugyanakkor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken 30 épület továbbra is veszélyben van. Tovább növelte a belvízvédelmi készültséget pénteken a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) – közölte  Kóthay László védelemvezető. Másodfokúra növelték a védelmi készültséget tegnap a kállói belvízvédelmi szakaszon, így jelenleg a térségben kilenc szakaszon másod-, egy részen pedig elsőfokú a riadó. A Tikövizig területén, főként Hajdú-Bihar megyében, több mint 16 ezer hektár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 11 ezer hektárnál is nagyobb mezőgazdasági területet borít víz.
A Bodrogközben két belvízvédelmi szakaszon első-, illetve másodfokú a készültség, a Taktaközben, a dél-borsodi és a hevesi területeken pedig továbbra is elsőfokú a készültség. Az esőzés és a havazás miatt összesen már 82 ezer hektár földterületet borít belvíz az országban, miközben a folyók felső szakaszán folytatódik az apadás, de így is 265 kilométer hosszán tartanak fenn árvízvédelmi riadót. Csütörtökön még 79 ezer hektár területet árasztott el a víz, szerda óta pedig 10 ezer hektárral növekedett az elöntött földek nagysága. Másodfokú védekezés továbbra is csak a Zagyva 102 kilométeres szakaszán van érvényben. A meteorológusok a következő napokra kevesebb csapadékot várnak, s a szakemberek a Duna vízgyűjtőjében is csak az enyhülés után számítanak árhullámok indulására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában