Ország-világ

2006.04.06. 14:33

Prizma - ökumenikus filmtalálkozó Budapesten

A vallás alapkérdéseiről és az útkeresésről mutatnak be alkotásokat a Prizma ökumenikus filmtalálkozón csütörtöktől Budapesten.

BAMA

Az ötödik alkalommal meghirdetett eseményen az alkotások két kategóriában versengenek: a Hitélet és az Útkeresés szekcióban összesen 26 filmet vetítenek a IX. kerületi Ráday utcai Filmesházban - olvasható az MTI-hez eljuttatott programban. Vészi János, a kétnapos találkozót szervező Fórum Film Alapítvány elnöke előszavában azt írta: egyrészt a vallás alapkérdéseihez közelebbről kapcsolódó alkotásokat mutatnak be, másrészt a "keresés filmjeit", az út krónikáit, amelynek során a szereplők önismeretet, identitást és hitet nyertek.

A Hitélet kategória programjából a San Lazaro című film (2006) Szent Lázárról, a betegek védőszentjéről szól, Az Ikonosztáz - Mandel Sámuel című filmetűdben (2000) Popper Péter emlékezik főrabbi nagyapjára. A Krisna Vrindávanban című alkotás (2004) magyar Krisna-hívőket mutat be, akik ellátogattak egy indiai zarándokhelyre. Az Útkeresés kategóriában indul többek között a Pető Intézetben felnőtt fiatalok indulásának nehézségeit felvillantó Előttem az élet (2005), az aprócska marokkói falu életét lefestő Merzouga - A sivatag küszöbén (2006), a kábítószer-függőségből kigyógyulók küzdelmét követő Drogzarándok (2004), valamint a csobánkai cigánypasztorációt bemutató Isten kezében - Közös út (2006).

A Fórum Film Alapítvány 1991-ben alakult, nonprofit műhelyként. Célja dokumentumfilmek, tudományos-ismeretterjesztő munkák, kísérleti és kisjátékfilmek létrehozásának támogatása, illetve a gyártás bonyolítása, a forgalmazás, a digitalizálás; a szervezet mostanáig 380 alkotást készített - olvasható az MTI-nek eljuttatott összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában