Ország-világ

2006.04.20. 12:10

Érkezik a sárospataki könyvtár újabb tíz kötete

Csütörtökön érkezik Magyarországra a sárospataki könyvtár újabb tíz kötete Oroszországból, amelyek között ősnyomtatvány, bibliatöredék és imádságos könyv is található.

BAMA

A moszkvai magyar nagykövet személyesen hozza haza a köteteket. A repülőgép negyed háromkor érkezik Ferihegyre, jelentette be Batiz András, kormányszóvivő. Somogyi Ferenc külügyminiszter emlékeztetett arra: első  lépésként a gyűjtemény 136 kötete érkezett Magyarországra. A  magyarországi dokumentumok szerint még tíz kötet volt, ami része a  gyűjteménynek, és ezek kerülnek ma haza - tette hozzá. Ez a tíz kötet, a többiektől eltérően, töredékes formában maradt  fenn. Volt olyan kötet, amelynek esetében  az azonosítást az tette lehetővé, hogy magyar nyelvű széljegyzet  volt a könyvön. A tíz kötet először a  Széchenyi Könyvtárba kerül, majd visszaviszik őket Sárospatakra. A külügyminiszter kijelentette azt is, több sárospataki eredetű könyv nincs  Oroszországban.  
    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában