Ország-világ

2006.11.23. 05:30

A 65 éves férfiak a legboldogabbak

Miközben az emberiség vagyonokat költ az áhított boldogság elérésére, egyre lehangoltabbnak tűnik. Mindezért általában a külvilágot okolják, pedig a baj forrása bennünk van.

Dreissiger Ágnes

Az embereknek egy sor helytelen elmélete van a boldogságról – állítja Daniel Gilbert, a Harvard-egyetem pszichológusa. Az amerikaiak 750 millió dollárt költenek önsegítő könyvekre évente. Emellett több mint száz egyetemen oktatják a pozitív gondolkodás technikáját. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy ha a boldogság elérésére ennyit költünk, miért nem úszunk az örömmármorban mindannyian? Vajon hol követünk el hibákat? A szakember szerint a probléma okát a kultúránkban, a génjeinkben és a fantáziánkban kell keresni – olvasható a CNN hírportálon.

A mai modern világ arra ösztökél, hogy nagyobb, jobb, újabb dolgokat vásároljunk. Annak ellenére nehezedik ránk a fogyasztásra serkentő nyomás, hogy számos kutatás igazolja, az anyagi javak, a pénz önmagában nem tesz boldoggá hosszú távon senkit.

Génjeink például arra ösztönöznek, hogy szaporodjunk. Ugyanakkor néhány kutatás szerint a gyerekek, mégha kis mértékben is, de inkább negatív hatással vannak boldogságszintünkre. A kísérletek – némi leegyszerűsítéssel, és sarkítással – azt igazolták, hogy a gyerekekkel való foglalkozás körülbelül annyi boldogságot ad, mint a háztartási munka.

Főleg akkor, ha a csemeték a kor szellemének megfelelően a maguk értékrendjét előtérbe helyezve igyekeznek ellenállni a szülők akaratának.
Közben újabb szomorúságra adhat okot, hogy felnőtt fejjel időnként már képzelőerőnk is gyakran cserben hagy minket. Ha a jövőről álmodozunk a végletek rabjaivá válunk: vagy csak állandó szomorúságot, vagy tökéletes boldogságot tudunk elképzelni. Valójában azonban sem a boldogtalanság, sem az öröm nem tart olyan sokáig, mint gondoljuk. Még a lottón nyert telitalálat sem garantálja a sírig tartó boldogságot.

Akkor mégis, miben rejlik a boldogság kulcsa? Általában véve igaz az, hogy minél idősebb valaki, annál boldogabb. Egy felmérés szerint a legboldogabb korcsoport a 65 év feletti férfiaké. A legkevésbé boldogak pedig a 18–29 éves férfiak.

A kutatást végző professzor szerint valamennyien egy bizonyos boldogságszinttel születünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy egy kicsivel megpróbálunk efölé emelkedni. Ne lottószelvényt vásároljunk tehát, hanem inkább találjuk meg a boldogságot az élet kis dolgaiban.

A napfény, a vallás és a házasság boldoggá tesz

A házas, társkapcsolatban élő emberek boldogabbak, mint az egyedülállók. Az egyetemet, főiskolát végzettek boldogabbak, mint akiknek nincs diplomájuk. A vallásos emberek is boldogabbak a nem vallásosaknál, számukra a hitük jelent segítséget egy-egy kritikus helyzet átvészeléséhez. Azok, akik napsütötte vidékeken élnek, boldogabbak a hideg, északi területen élőknél S talán a legmeglepőbb eredmény: a republikánusok boldogabbak, mint a demokraták, de mindkét csoport boldogabb a semlegeseknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában