Ország-világ

2006.12.20. 16:36

Szalámistop sertéspestis miatt a horvát határon

BAMA

Szigorú intézkedéseket vezettek be a déli határszélen sertéspestis gyanúja miatt; a legcsekélyebb mennyiségű húst és húskészítményt sem engedik be a határátkelőkön Horvátország felől. A kórt horvát határmenti településeken feltételezik, néhány éve hasonló okok miatt már bevezettek ilyen korlátozásokat.

Eddig nyolc esetben irányítottak vissza Horvátországból érkezőket, s négyet azért, mert hús, illetve húskészítmény volt náluk – mondta Kovács László barcsi vámparancsnok. Többek között 3-6 kiló hús, ötven darab tojás, fagyasztott csirke látta kárát a sertéspestis gyanúnak.

Még a szalámis szendvicset sem engedik át a magyar határon. A barcsi fürdőbe igyekvő horvát vendégek szemétbe hajítják uzsonnájukat, mert csak anélkül léphetnek magyar földre. A horvátok némi morgolódás után rendszerint visszamennek az első faluba, és Terezinopoljéban békésen elfogyasztják, vagy kidobják a kifogásolt ennivalót. Az az utas, akinél húskészítményt találnak, vissza kell menjen horvát területre és ott kell megszabadulnia a terméktől. „Ha nem hajlandó visszafordulni, akkor a húst el kell koboznunk, az elvett készítmények speciális hűtőbe kerülnek” – mondta Kovács László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában