Ország-világ

2006.12.23. 09:17

Régimódi történet öt részben

Az m1 jól választott, amikor egy Szabó Magda klasszikust, a Régimódi történetet tüzte műsorra. A Bereményi Géza által rendezett hatrészes film utolsó részét ma este vetitik.

Dalia László

Szabó Magda az útóbbi években már külföldön is elismert írónő, díjakat kapott, itthon pedig évtizedek óta az egyik legolvasottabb szerző. A Régimódi történetet már játszottak színházban, a könyvet is többször kiadták, így a megfilmesítése sem késhetett sokáig.

Az viszont első hallásra kissé meglepő, hogy éppen az m1 készítette el a filmváltozatot. Igaz, nem csalatkoztak, hiszen az első részeket majdnem másfél millióan nézték. Hábermann Jenő producer szerint ezt várták, tehát ők meg sem lepődtek, hogy ilyen jó a hatszor ötven perces sorozat nézettsége.

Ugyanakkor a sztárparádé, a korhű jelemezek és díszletek ellenére mindössze 300 millió forintból forgatták. "Szerencsére nem látszik a filmen, hogy takarékoskodtunk, s bár tudtuk, hogy kevés a pénz, mindeképpen meg akartuk csinálni. A színészek is  a szokásosnál kisebb gázséért vállaltak a munkát és a forgatás után úgy nyilatkoztak, hogy szívesen leforgatnák újra." A producer elmondta, hogy ha nem volna médiatörvény, s bevonhattak volna szponzorokat, másfél milliárd forintért egy olyan kiállítású filmet készíthettek volna, amely külföldön is kapós lehetne. Szabó Magda neve ugyanis árúvédjegy.

Bereményi Géza rendező még művészeti vezető volt a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, amikor a műsortervbe felvetette Szabó Magda darabját. S miután Hábermann Jenővel együtt dolgoztak a Széchenyi filmen (Hídember), meg sem lepődött, amikor a producer felhívta, hogy rendezze meg a Régimódi történetet a televizióban. "Miután akkor nem értem rá, a forgatókönyvet Szekér András írta, így én csak alkalmazott rendező voltam.

A pénzhiány persze rányomta a bélyegét a produkcióra, mindenhol, mindenkinek meg kellett alkudnia. A színészek szerencsére szerényebb gázsiért is hajlandóak voltak játszani, s a jelmezekkel is szerencsénk volt, mert a Bécsben végzett jelmeztervezőnk, Luzsi Timea a kollégáitától, vagyis a személyes ismeretsége révén sok mindent megszerzett, ami nem fért volna bele a költségvetésbe. Így aztán a filmen nem nagyon látszik a szegénység, nem kell szégyenkeznünk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában