Ország-világ

2007.01.01. 19:15

Tovább szorul a hurok az adófizetők nyaka körül

Az adókedvezmények jelentős megnyirbálását és járulékemelést is hozott az új év. Megszűnik a szellemi tevékenységhez, a felnőttképzéshez és a számítógépbeszerzéshez, valamint a lakáscélú hitelhez kapcsolódó adókedvezmény.

Z. H.

Akik tavaly december 31-ig megkezdték a lakáscélú hitel törlesztését, azok még a régi jogszabály szerinti kedvezményt vehetik igénybe, a legfeljebb 3,4 millió forint éves bruttó jövedelmű adózók pedig az összességében százezer forintban maximált adókedvezményeket. Ismét emelkedett az egyéni egészségbiztosítási járulék. Január elsejétől a bruttó jövedelem hét százalékát kell ezen a jogcímen befizetni. A járulék mértéke tavaly szeptemberben nőtt hat százalékra a korábbi négy százalékról. Némileg enyhíti a terheket, hogy a tavalyi 1 millió 550 ezer forintról 1 millió 700 ezer forintra emelkedik az alacsonyabb, 18 százalékos személyi jövedelemadókulcs kereseti határa. Az évi hat és fél millió forint fölötti jövedelemrészre négyszázalékos különadót kell fizetni. A szolidaritási adó a nyereséges vállalkozásokat is sújtja.

Fekete esztendő lesz az idei a veszteséges vállalkozások számára is, mivel új közterhet, az elvárt adót kell megfizetniük. Az elfogadott rendelkezések szerint az eladásra szánt áruk beszerzési értékével csökkentett vállalkozói bevétel két százaléka után kell társasági adót, illetve egyéni vállalkozóknak személyi jövedelemadót fizetniük.

További terhet ró a vállalkozásokra, hogy januártól már alkalmazottanként legalább havi 131 ezer forint után kell járulékot fizetniük. Pozitív változás ugyanakkor, hogy több étkezési utalványt lehet adómentesen adni. A hidegétel-utalványokból ötezer, a melegétel-utalványokból pedig tízezer forint után nem kell adót fizetni. Az üdülési csekkeket pedig egészségmegőrzésre is lehet fordítani.

Januártól interneten vallhatnak a vállalkozások

Januártól már valamennyi társaság és az egyéni vállalkozók is kizárólag elektronikus úton számolhatnak el az adójukkal. Csak a nyugdíjas egyéni vállalkozók mentesülnek ez alól, de csak abban az esetben, ha csak önfoglalkoztatók, és nincs alkalmazottjuk. Ugyanez vonatkozik az alapítványokra is. A munkaügyi központok, a földhivatalok, a társasházak, a vámhivatalok, az egyházak, a civil szervezetek, valamint a szakképzőiskolai tanulót foglalkoztatók is csak elektronikusan vallhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában