Ország-világ

2007.01.02. 06:13

Áremelést hozott az új esztendő

Idén ismét élelmiszeráremeléssel kezdődik az új év. Jelentősen drágulnak a közüzemi szolgáltatások is, különösen azoknak, akik kimaradnak az új támogatási rendszerből.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignright" width="180"] Februártól újabb húsz százalékkal többet kérnének a kenyérért a pékek
[/caption]Jól jöhetnek az év első heteiben a karácsony környékén bespájzolt és megmaradt ennivalók. A tavaly szeptemberi drasztikus áremelés után ugyanis az idei év elején is jelentősen drágulnak az élelmiszerek. A legnagyobb mértékben – húsz-huszonkét százalékkal – a kenyér ára nő, igaz, csak februártól. Egy kiló fehér kenyér átlagos ára kétszáz forint fölé emelkedik. A Magyar Pékszövetség az előállítás költségeinek – az alapanyagárak, az energia, a minimálbér és a közüzemi díjak – emelkedésével indokolja a drágítást.

A februárra tervezett áremelés fél éven belül már a második, mivel tavaly augusztusban átlagosan tizenöt százalékkal kellett többet fizetni a pékárukért, mint korábban. A tejtermékek ára várhatóan öt-kilenc százalékkal nő, annak ellenére, hogy a múlt nyár végén ezek az árucikkek is drágultak. Ennek oka, hogy a nyers tejet a tavalyi literenként 63-64 forint helyett idén átlagosan 69 forintért adják a termelők a feldolgozóknak. A baromfitermelők tíz-tizenöt százalékos áremelést tartanak indokoltnak az első negyedévben. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint a magas takarmányárak miatt legalább húszszázalékos emelés lenne indokolt. Az áremelkedéshez a madárinfluenza miatti baromfiállomány-fogyatkozás is hozzájárult.

Szinte egyedülálló módon a sertéshús ára nem nő, legalábbis egyelőre. Bár tizenöt-huszonöt százalékos drágulás lenne indokolt, a feldolgozó cégek azt ígérik: húsvétig nem emelnek árat, addig megpróbálják lenyelni a többletköltségeiket. Attól tartanak ugyanis, hogy a megszorítások miatt az év elején amúgy is kevesebb húst vásárolnak majd a családok.

Drágul a fűtés, a fürdés, az utazás, a postázás

A gáz alapára ugyan nem változik januártól, de akár hetven százalékkal is többet kell fizetnie annak, akinek nem jár kompenzáció. Támogatás nélkül 101, maximális árkiegészítés mellett pedig 61 forintba kerül majd egy köbméter gáz. A távhő átlagosan negyven-ötven százalékkal drágul. A víz ára tíz-tizenkét százalékkal nő. A korábbi sajtóértesülések ellenére januártól nem drágult a lakossági villamos energia. A hírek szerint a Pénzügyminisztériumban kidolgoztak egy ötszázalékos áremelésről szóló előterjesztést, ám a kormány nem vállalt több konfliktust. Emelkedtek a postai küldemények díjai. A harmincgrammos szabványlevelek ára 62, az ötvengrammosaké 90 forintra nő. Az elsőbbségi kézbesítéséért 95, illetve 135 forintot kell fizetni. Februártól vonatjegyek ára átlagosan 16, a buszjegyeké hat százalékkal nő. 50 százalékra csökkent és szűkült a 67,5 százalékos diákkedvezmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában