Ország-világ

2007.01.15. 17:06

Nincs kegyelem a vádlottaknak

Hiába volt a nemzetközi tiltakozás, a síiták vezette iraki kormány felakasztatta a Szaddam Huszein két társát, Barzan al-Tikritit és Avad al-Bandart.

Europress-összeállítás

Hétfőre virradóra az iraki fővárosban kivégezték Szaddám Huszein két társát, a volt elnök féltestvérét Barzan al-Tikritit és a Forradalmi Bíróság korábbi vezetőjét, Avad al-Bandart. Mindkét vádlottat ugyanabban a cellában érte a vég, ahol december 30-án az iraki diktátort. A három férfit az ítélet szerint együtt kellett volna kivégezni, az iraki kormány azonban úgy döntött, hogy csak a korábbi elnök halálbüntetését hajtják végre rögtön, miután a bíróság december 26-án elutasította az elítéltek fellebbezését.

Az iraki belügyminisztérium emberei kínosan próbáltak ügyelni arra, hogy a kivégzések körülményei mindenben megfeleljenek a kívánalmaknak, ennek ellenére most is hibákat követtek el. Az akasztáson részt vett egyik belügyminisztériumi tisztségviselő szerint például Barzan al-Tikriti feje leszakadt testéről, mikor megszorult a hurok. Az incidens valószínűleg tovább borzolja a szunniták kedélyeit, míg az iraki kormány szóvivője „isteni jelnek” minősítette az esetet.

Az elmúlt héten Dzsalal Talabani iraki elnök felszólította a bagdadi kormányt, hogy halassza el a kivégzést. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint a Human Rights Watch emberi jogi szervezet is közbenjárt az iraki kormánynál azért, hogy ne hajtsák végre az ítéletet. Az EU német elnöksége is a halálbüntetés ellen foglalt állást.

A két felakasztott férfit ugyanazért ítélték el, mint Szaddám Huszeint: bűnösnek találták őket a Dudzsail síita faluban 1982-ben elkövetett mészárlásért, amely 148 halálos áldozatot követelt. Nem hivatalosan azonban Barzan al-Tikritinek a rettegett iraki titkosrendőrség, a Mukhabarat vezetőjeként elkövetett bűneiért kellett lakolnia, míg társa, Avad al-Bandar a Forradalmi Bíróság vezetőjeként emberek ezreinek halálra ítélésében vállalt szerepet.

Az újabb kivégzés nemzetközi felháborodást keltett. „Egy embernek sincs joga elvenni egy másik ember életét, a halálbüntetés minden formáját elítéljük, függetlenül attól, hogy kin és miért hajtják végre” – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Hasonlóan reagált elődje, Romano Prodi. A baloldali olasz miniszterelnök azt kezdeményezte, az ENSZ fogadjon el moratóriumot a legsúlyosabb büntetés egész világra kiterjedő tilalmáért.

India, Kína és Oroszország is elítélte az ítélet végrehajtását. „Nem a sorozatos kivégzések, hanem egy, a különféle vallási felekezetek közötti párbeszéd teremthet csak békét Irakban” – jelentette ki Mihail Kaminyin moszkvai külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok ezzel szemben közölte: „Az iraki kormány csak igazságot szolgáltat azokért a rettenetes bűnökért, amelyeket ezek az emberek elkövettek”. George Bush amerikai elnök a hír közzététele előtt néhány órával adott interjújában kijelentette: személy szerint nem bosszúszomjas, de örül, hogy „Szaddám Huszein és követői elnyerik méltó büntetésüket”.

A magyar Külügyminisztérium szóvivője a kivégzésekkel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. „Az ügyben közvetlenül nem vagyunk érintettek és korábban, Szaddám Huszein kivégzésének alkalmával már nyilvánosságra hoztuk álláspontunkat” – mondta lapunk kérdésére Polgár Viktor.

Bizonytalan a további magyar részvétel Irakban

Sem a NATO, sem az iraki illetékesek nem erősítették meg hazánk kibővített szerepvállalását az iraki hadsereg alakulatainak kiképzőprogramjában. A vasárnap Bagdadba látogató Szekeres Imre honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a duplájára, körülbelül 30 főnyire emelnék az iraki fővárosban szolgáló magyar katonák számát.

Hétfőn ellenben Liam Fox, a brit konzervatívok védelmiminiszter-jelöltje elfogadta Szekeres Imre meghívását és Magyarországra látogat. A brit politikus múlt héten élesen kritizálta hazánk külföldi szerepvállalásait és annak a véleményének adott hangot, hogy fel kellene függeszteni az ország NATO-tagságát, alacsonyan tartott védelmi kiadásaink miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában