Ország-világ

2007.02.22. 18:16

Az Erzsébet-híd elé vonul márciusban a Fidesz

Nyilvánosságra hozta a Fidesz március 15-i budapesti nagygyűlése helyszínét: az ellenzéki párt közleményben tudatta, hogy az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél és a környező főutakon tartja a rendezvényt.

T. G.–M. L.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A párt ezúttal a radikális körök által akár jelképesnek is tekinthető helyszínt választott
[/caption]A párt ezúttal a radikális körök által akár jelképesnek is tekinthető helyszínt választott: mint emlékezetes, az Erzsébet-hídon szélsőséges szervezetek a 2002-es országgyűlési választások után blokádot szerveztek, a tavaly október 23-i összecsapásokban pedig a hídon emelt barikád számított a zavargások egyik gócpontjának. Mint emlékezetes, az október 23-i békés Fidesz-nagygyűlés után az Astoria előtti helyszínt elhagyó szimpatizánsok közül többen keveredtek a randalírozók és a karhatalom közötti összecsapásokba, Révész Máriusz parlamenti képviselőt rendőrök bántalmazták.

A márciusi rendezvény potenciális veszélyeiről szólva Orbán Viktor az InfoRádióban úgy fogalmazott: a kormány a szabadságjoggal éléstől való félelmet akarja meghonosítani, ám ezt a félelmet le kell küzdeni, hogy szabad március 15-ét lehessen ünnepelni. A nagygyűlésen bejelentetten felszólaló pártelnök elmondta, ha a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják fel, akkor béke lesz a nemzeti ünnepen. A kormánypártok ezt másként látják: szerintük Orbán Viktor ribilliót szeretne március idusán, aminek főpróbája a kommunizmus áldozataira emlékező gyűlés lesz vasárnap a Terror Háza előtt.

A kormánypártok nem is kockáztatnak: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök például bejelentette, nem tart beszédet a szabadságharc ünnepén. A kormányfő korábban is utalt arra, hogy kívánatosnak tartaná az ünnepi csendet: azt mondta, önmérsékletre szólítja fel a politikai pártokat, és elképzelhetőnek tartaná, hogy március 15-én a vezető politikusok egyáltalán ne mondjanak beszédeket. Az állami ünnepségek – közölte a Kormányszóvivői Iroda – a szokott helyszíneken, a Kossuth téren, illetve a Nemzeti Múzeum előtt lesznek.

Zavargásokat vár a lakosság

A Szonda Ipsos szerint a lakosság bő kétharmada szerint elképzelhető, hogy március 15-én zavargások lesznek. A múlt héten készített felmérésben megkérdezettek alig ötöde bízik a békés ünneplésben. A többség nem szeretné, ha a kormányfő beszédet mondana március 15-én, sőt, a Fidesz-szavazók közel fele szerint Gyurcsánynak nem is kellene megjelennie a megemlékezéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában