Ország-világ

2007.02.27. 16:38

Nőtt a halálos közúti balestek száma

Összesen 1305-en haltak meg Magyarországon közúti balesetben 2006-ban. Az azt megelőző évben 1278-an vesztették életüket az utakon.

BAMA

Tavaly összesen huszonegyezer baleset történt, nyolcezren súlyos sérüléseket szenvedtek, a könnyebben sérültek száma megközelítette a húszezret. A halottak és a súlyos sérültek több mint a fele vétlen áldozat volt.

A közúti balesetek száma a legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön nőtt, Észak-Magyarországon viszont csökkent. A közúti forgalomban leggyakrabban egymást keresztező járművek ütköztek, a legsúlyosabb balesetekben gyalogost ütött el gépkocsi. A balesetek 91 százaléka a járművezetők hibájából történt, leggyakrabban nem a megfelelő sebességgel haladtak. A baleseteknek több mint a fele következett be lakott területen. Tizenkét százalékkal több baleset történt az autópályán. Különösen az M5-ös és az M7-es autópályák veszélyesek: mindkét helyen több mint kétszeresére emelkedett a külföldi sérültek száma.

Tavaly 2005-höz képest hét százalékkal több esetben okoztak balesetet ittas állapotban. Budapesten a halálos kimenetelű balesetek egy százalékát okozták ittasan. Az országos átlag tizennégy százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában