Ország-világ

2007.03.17. 06:03

Jön a szezon, hogyan válasszunk utazási irodát?

Olvasónk a tavasz beköszöntével már töri a fejét, hová utazzon idén üdülni. És főképpen miként válasszon ehhez utazási irodát, ahol nem vágják át. A kínálat valóban nagy.

BAMA

Ha utazási irodát keresünk, és végig akarjuk böngészni a kínálatot, majdhogynem a lehetetlenre vállalkozunk. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapja (www.mkeh.hu) azonban tartalmazza a törvényesen működő, regisztrált irodákat egy naprakész, friss lista formájában. A regisztrációs szám az iroda kiadványain, levélpapírján is szerepel – mondta el szakértőnk.

Az üdülést, mint ahogy minden mást is, persze szeretnénk a lehető legkisebb összegből kihozni. De könnyen pórul járhatunk, ha a kevés pénzt szánunk az útra, és ezért pocsék szolgáltatást kapunk. Gondoljunk tehát az ár és az érték reális arányára. Ötvenezer forintért ne várjunk Intercontinental szintű ellátást. Fontos mozzanat az utazási szerződés. Ez rögzíti többek között az iroda kötelességeit és az utas jogait, valamint a lemondási feltételeket.

Mit tehetünk, ha úgy érezzük, kár ért bennünket? Például egy tűzfalra néző szobát kaptunk a megígért tengerre nyíló helyett. Panaszunkról vetessünk fel a szállodával vagy az ottani (telepített) idegenvezetővel jegyzőkönyvet. A dokumentumot két tanú is írja alá. Amikor hazaérünk, kártérítési igényünket a jegyzőkönyvvel együtt haladéktalanul és írásban adjuk be az utazási irodának. A kártérítés formája lehet utazási utalvány, vagy visszafizethetik a pénz egy részét, esetleg a teljes összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában