Ország-világ

2007.03.24. 05:07

Méltatlanná vált a fiam az örökségre, kitagadom

Olvasónk a házastársára akarja hagyni vagyonát. Fia szerinte méltatlanná vált az apai örökségre. A szándék mögött a két ember megromlottt viszonya húzódik meg.

Rados Virág

A törvényes egyenes ági örököst nem lehet kisemmizni – mondja ügyvéd szakértőnk. Ha az örökhagyó a házastársa javára végrendelkezik, gyermekét a köteles részt akkor is megilleti. Ez annak a vagyonnak a fele, amelyet a fiú végrendelet nélkül kapna.

A haszonélvezeti jog mindamellett az özvegyé. Ha él vele, a javakhoz a fiú csak az ő halála után juthat hozzá. A holtig tartó haszonélvezet tehát bizonyos értelemben erősebb jog, mint a tulajdonjog.

A törvényes örökös kitagadásának a törvény egyébiránt rendkívül szigorú feltételeket szab. (Ilyenkor a köteles rész sem jár.) Az érintett csak akkor lesz kitagadható, ha érdemtelenné válik az örökségre. Az érdemtelenséget azonban nem mi állapítjuk meg. A törvényhozó döntött róla, mely feltételek esetén valósul meg a körülmény. Három fő eset lehetséges: 1. ha az illető az örökhagyó életére tör; 2. ha annak érdekében cselekszik, hogy a végakarat ne érvényesüljön; 3. emberölést kísérel meg a végrendeletben kijelölt vagy a törvényes örökös ellen.

A kitagadás indoka lehet még: az örökös súlyos bűncselekményt kísérelt meg az örökhagyó, illetve családtagjai sérelmére. Továbbá, ha erkölcstelen életmódot folytat, amiért a bíróság elítélte. Ha gyermekünkkel viszonyunk megromlott, amögött állhatnak a mi szubjektív érzéseink is. Ez pedig nem elegendő alap az örökösödési jog elvesztéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában