Ország-világ

2007.03.26. 05:06

Segítség, elárverezik a házamat!

Olvasónk nem tudja megfizetni tartozását a banknak. A pénzintézet egy céget bízott meg, hogy hajtsa be az adósságot. Kérdés: foglalhatnak-e bírói végzés nélkül?

Rados Virág

A bankok előszeretettel kötnek kölcsönszerződést közjegyzőnél – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Mégpedig azért, mert ez a dokumentum közikorat, így azonnal végrehajtható. Nem kell hozzá külön bírósági ítélet. Ha a bank egy kívülálló cégnek átadta a követelést, akkor a társaság rendelkezhet azzal. Vagyis ő hajtja be az adóstól a tartozást.

Ha a kölcsönszerződés nem közjegyzői, hanem magánokirat, a cégnek bírósághoz kell fordulnia, hogy behajthassa az adósságot. Az eljárás fizetési felszólítással kezdődik. Ha ez erdeménytelen, elindíthatják a pert.
Maga a végrehajtás több lépcsőben zajlik. Először az állandó jövedelemből vonhatnak le harminc százalék erejéig. Ha ez nem fedezi a tartozást, az ingóságok következnek, amelyek értékét szakértő becsli meg. Sajnos előfordulhat, hogy a kérdéses ingóságokat kevesebbre becsli az értékbecslő, mint amekkora összegre mi (és esetleg joggal) számítanánk.

A javakat aztán a megbecsült kikiáltási áron árverésre bocsáthatják.
Ha ez sem elegendő, az ingatlant foglalják le. A lakás, ház vagy telek értékét szintén megbecslik. Árveréskor a kikiáltási ár az ingóságoknál a becsült érték feléig, ingatlannál annak hetven százalékáig mehet le.
Ne hagyjuk, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Próbáljuk megoldani a problémát. Egy árverés következményeként valóban a híd alatt köthetünk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában