Ország-világ

2007.04.01. 19:19

Olcsóbban adják az oroszok, mégsem csökken a gázszámla

Tíz százalékkal kapja olcsóbban Magyarország a gázt az orosz Gazpromtól, mint három hónappal korábban. Ezer köbméterért tavaly év végén még 300 dollárt kellett fizetni, ez az első negyedévben 290 dollárra, április elsejétől pedig 270 dollárra csökkent.

N. M.

Ráadásul a dollárhoz képest erősödő forint miatt is kevesebbet fizet hazánk a nemzetközi olajpiaccal együtt mozgó energiahordozóért. Bár gázármódosításra negyedévente van lehetősége a magyar kormánynak, mégsem kell kevesebbet fizetnünk a hónap elejétől.

„Nem lesz hatósági gázárcsökkenés áprilisban” – nyilatkozta lapunknak Szöllősi László, az árelőkészítést végző Magyar Energia Hivatal (EH) főosztályvezetője. Ezt azzal indokolta, hogy bár követi a beszerzési költségek alakulását a lakossági és az ipari gázár, hosszabb idő alatt jelennek meg bennük a változások. A lakossági és az ipari tarifa akkor csökkenhet, ha folytatódik a kedvező tendencia, és továbbra is erős marad a forint, valamint ha visszafordul az elmúlt három hónapban tapasztalt emelkedő olajpiaci trend – jelezte a főosztályvezető. Ez legközelebb július elsején következhet be, ekkor lesz ugyanis először ármódosításra lehetősége a kormánynak.

Nem számít a lakossági árak csökkenésére Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. Véleménye szerint a kormány a kedvező világpiaci folyamatot arra használhatja ki, hogy tovább mérsékelje a gázártámogatások mértékét anélkül, hogy az jelentős drágulást okozna a lakosságnak. Jövőre egyébként jóval kisebb jelentősége lehet a hatósági gázárnak. Az új gázellátási törvény – amely a tervek szerint 2008-ban fokozatosan lépne életbe – ugyanis „felszabadítaná” a gázpiacot. Ekkortól a lakossági fogyasztók is szabadon dönthetnék el, hogy a jelenlegi, úgynevezett egyetemes szolgáltatótól, vagy más kereskedőtől vásárolják-e a gázt. És nyilvánvalóan attól fogják, amelyik a legolcsóbban kínálja az energiahordozót – magyarázta Szöllősi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában