Ország-világ

2007.04.04. 17:17

Apróbb műszaki hiba miatt állt hat napot a blokk

Hat napon át nem termelt az atomerőmű kettes blokkja egy műszaki hiba elhárítása miatt

Vida T.

Hat napon át nem termelt az atomerőmű kettes blokkja egy műszaki hiba elhárítása miatt. A reaktort március 27-én állították le, azóta már újraindították, és száz százalékon üzemel. A hiba és annak javítása nem volt jelentésköteles, ezért nem adott arról tájékoztatást az atomerőmű – mondta el kérdésünkre Mittler István.

Az erőmű kommunikációs főosztályvezetője hozzátette, nem kivételes eset történt, az üzleti tervben tíz napot irányoznak elő ilyen típusú karbantartásokra, a blokkot pedig tervszerűen állították le, szó sincs üzemzavarról. „Miután ez egy üzem, sok ezer berendezés működik, s ezeket időnként javítani kell” – tette hozzá.

Mittler István azt is elmondta, hogy a működő blokkoknál rendszeresen végeznek ellenőrzéseket, egy ilyen során észlelték a hibát, s úgy döntöttek, nem halogatják a javítást. Előbb a hatósággal, majd a rendszerirányítóval egyeztettek, s leállították a reaktort.
Az atomerőmű egyes blokkján időközben folyik a négyévente esedékes karbantartás. A reaktor várhatóan május elején kapcsolódik be a termelésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában