Ország-világ

2007.04.04. 17:34

Szakszerűtlenül félemlítette meg az újságírókat a titkosszolgálat

A személyi felelősség tisztázása érdekében Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított.

Vég M.

„A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai törvényesen, de szakszerűtlenül, a belső szabályokat több ponton megsértve jártak el, amikor egy minden tekintetben jogszerű rutineljárás után mintegy két hónappal felkeresték a Magyar Nemzet című lap két újságíróját” – erre a megállapításra jutott a Nemzetbiztonsági Iroda tegnap lezárult vizsgálata. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a személyi felelősség tisztázása érdekében Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított.

A dokumentumban az is olvasható: „a demokrácia egyik kulcskérdése, hogy az újságírók szabadon és háborítatlanul végezhessék munkájukat”, éppen ezért Szilvásy György kancelláriaminiszter – aki az ügy kivizsgálását is kezdeményezte – „természetesnek tartja, hogy újságírók adatokat gyűjtöttek vidéken épülő házáról”.

Az NBH ügynökei az után kopogtattak a Magyar Nemzet újságírójának lakásán, hogy a zsurnaliszta kollégájával Lesencefalun járt. A Veszprém megyei településen épül a titkosszolgálatokat is felügyelő Szilvásy György háza. Az NBH munkatársai feladatukból fakadó kérdéseket tettek fel, majd a szakszerűség követelményeit nélkülözve arra is kíváncsiak voltak, hogy stabil-e az állásuk a lapnál.

Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja korábban az üggyel kapcsolatban azt mondta: a Fidesz szerint törvénytelen és elfogadhatatlan a hatalomnak nem tetsző újságírókat a titkosszolgálat „fehérorosz és kubai” módszereivel zaklatni és megfélemlíteni. Az Orbán-kormány volt titokminisztere emlékeztette Galambos Lajost – akit a kormány által lekenyerezett, megvett embernek nevezett –, hogy a NBH-nak nem a nyilvánosságtól kell megvédenie a minisztereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában