Ország-világ

2007.04.20. 06:17

Fizetniük kell a gyógyszergyártóknak

Be kell fizetniük a gyógyszergyártó cégeknek a gyógyszer-gazdaságossági törvény által előírt kötelezettségeket

Tóth M.

Be kell fizetniük a gyógyszergyártó cégeknek a gyógyszer-gazdaságossági törvény által előírt kötelezettségeket a mai napon – közölte a Pénzügyminisztérium. A jogszabály szerint azoknak a társaságoknak, amelyeknek a termékeit Magyarországon társadalombiztosítási támogatással forgalmazzák, a gyógyszerekre érvényes tb-hozzájárulás árarányos részének a 12 százalékát be kell fizetniük a költségvetésbe.

A gyógyszergyártók szövetségei a múlt hét pénteken kérelemmel fordultak az adóhatósághoz, hogy a ma esedékes adófizetésre haladékot kérjenek. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Egyesület és a Védettség Egyesület keddi közleményében kifogásolta, hogy három nappal a bevallási határidő előtt még nem kapták meg a gyógyszergyártók az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a szükséges adatokat. Az OEP ugyanis ömlesztett adatokat közölt, amelyekből nem derült ki a cégek napi gyógyszerforgalma. Ez ahhoz kell, hogy a gyártók ellenőrizni tudják, az általuk számolt összegek megegyeznek-e az egészségpénztár adataival. Az OEP végül szerdán tette közzé honlapján a szükséges információkat.

„A törvényben megszabott határidőt az APEH, illetve a Pénzügyminisztérium nem módosíthatja. Így mindenkinek időben teljesíteni kell adókötelezettségeit” – mondta el érdeklődésünkre Kőszegi Márk, a pénzügyi tárca helyettes sajtófőnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában