Ország-világ

2007.04.19. 16:26

Óriásbírság a legmódosabb magyarországi üzletembernek

Kétszázötven millió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Megdet Rahimkulovot

BAMA

Kétszázötven millió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Megdet Rahimkulovot, mint magánszemélyt a bennfentes kereskedelemre vonatkozó jogszabályok megsértéséért – közölte tegnap honlapján a felügyelet. A bírságon felül közel 152 ezer forint eljárási költséget is meg kell fizetnie az orosz üzletembernek, aki az egyik legnagyobb magánbefektető a magyarországi tőkepiacon.

A PSZÁF hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított annak kiderítésére, hogy a BorsodChem részvényekre szóló, 2006. július 7-én közzétett vételi megállapodást és nyilvános vételi ajánlatot megelőzően történt-e bennfentes kereskedelem. A Megdet Rahimkulov és családja tulajdonában lévő Firthlion Ltd. ezen a napon jelentette be, hogy megállapodást kötött a tulajdonában lévő több mint 21 millió darab BorsodChem részvény eladására a Kikkolux cégnek, 3000 forintos árfolyamon. A Kikkolux ugyanezen a napon jelentette be nyilvános vételi ajánlattételi szándékát a BorsodChemre 3000 forintos vételáron.

A felügyelet a vizsgálat során megállapította, hogy a Firthlion a megállapodás aláírását megelőző napon 606 ezer darab BorsodChem részvényt vásárolt a tőzsdén 2535 forintos átlagáron. A vételi ajánlat nyilvánosságra kerülése után a BorsodChem részvények árfolyama mintegy 4 százalékkal emelkedett. Megdet Rahimkulov a felügyelet számításai szerint 167 millió forint vagyoni előnyhöz jutott ezáltal.

A bennfentes kereskedelem szabályainak megsértéséért kiszabható bírság 100 ezer forinttól 100 millió forintig, vagy a kimutatható vagyoni előny 400 százalékáig terjedhet. A felügyelet ebben az esetben a vagyoni előny 150 százalékához közeli összegben állapította meg a bírság összegét. Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: a felügyelet kizárólag objektív szempontok alapján, a cselekmény súlyát és a piac biztonságára gyakorolt hatását mérlegelve, nem pedig az ügyben érintett személyre tekintettel határozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában