Ország-világ

2007.04.21. 15:16

A Fidesz csak feltételekkel támogatja Horváthot

A Fidesz öt feltétel teljesülése esetén támogatja Horváth Ágnes új egészségügyi minisztert - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

BAMA

A Fidesz abban az esetben támogatja az új egészségügyi minisztert, amennyiben a kormány visszavonja a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, felülvizsgálja a kórházbezárásokat, valamint a beutalási rendet és az ágyszámelosztást, illetve letesz a több-biztosítós rendszer bevezetéséről, és abbahagyja a pénzkivonást az egészségügyből - jelentette ki Pesti Imre, aki Horváth Ágnes hétfői bizottsági meghallgatása előtt világossá kívánta tenni a Fidesz álláspontját ebben az ügyben.

A politikus szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj visszavonását az indokolja, hogy az utóbbi időben közel hárommillió ember vált szegénnyé, így sokak számára kifizethetetlen a két díj. A fideszes képviselő szerint a kórházbezárások újragondolására azért van szükség, mert több európai szintű intézmény megszüntetése álláspontja szerint erősen megkérdőjelezhető, és továbbra sem tudni, hol kezelik tovább a betegeket.

Szerinte végérvényesen el kell halasztani a több-biztosítós rendszer bevezetését, mert szakmai konszenzus van arról, hogy drágább és nem hoz nagyobb egészségnyereséget, mint a Fidesz által támogatott egybiztosítós modell. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta: a Fideszben még nem döntöttek arról, hogy a több-biztosítós modellt ellenző népszavazási kezdeményezés mögé álljanak-e.

Az MSZP nevében reagáló Kökény Mihály közölte: az egészségügyi reformot illetően nem fognak letérni a kormányprogramban kijelölt útról. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke hozzátette: a szocialisták az egészségügyi reform folytatását, és a korábban kialakult ellentétek kezelését várják Horváth Ágnestől.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában