Ország-világ

2007.05.10. 16:30

Jövedelme tizedéből hitelt törleszt a magyar

Z. M.

A jövedelmük mintegy tíz százalékát fordítják hitelek törlesztésére a magyarok a Magyar Nemzeti Bank által végzett vizsgálat szerint. A pénzintézet szakértői úgy számolnak, hogy a hitellel rendelkező háztartásokban az átlagos adósság nagysága 1,9 millió forintot tesz ki.

Papp Mónika, a jegybank munkatársa elmondta: egy hitellel rendelkező háztartás átlagosan másfél hitelterméket vesz igénybe, míg a havi átlagos törlesztőrészlet nagysága mintegy 30 ezer forint. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magasabb jövedelmű háztartásoknál van a hitelállomány jelentősebb része. Az eladósodott magyar háztartásoknak csupán 2-4 százaléka tekinthető olyan kockázatos gazdálkodásúnak, ahol kérdésessé válhat a felvett kölcsön visszafizetése.

Antal Judit, a jegybank kutatója szerint a lakosság jelentős része hitelfelvétellel igyekszik enyhíteni a kormányzati intézkedések negatív hatását. Vojnits Tamás, az OTP Bank igazgatója, vezető elemzője elmondta: a bank kutatásai szerint a háztartások a reáljövedelem mérséklődése mellett várhatóan valamelyest visszafogják fogyasztásukat és kevesebb hitelt vesznek fel. Ám hosszabb távon továbbra is azzal számolnak, hogy a lakossági bankhitelek aránya emelkedik, akárcsak a közép-kelet-európai térség más országaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában