Ország-világ

2007.05.13. 18:45

Síppal, ásóval a drog ellen

Vasárnap délután az ország több pontján is megzavarták a könnyűdrogok legalizálását követelő rendezvényeket.

Europress-összeállítás

Budapesten viszonylag békés keretek közt ért véget a könnyűdrogok legalizásáért küzdő Kendermag Egyesület margitszigeti rendezvénye. Az eseményt nagy rendőri erőkkel biztosították, a tüntetőket kettős kordonnal vették körül. Budapesten a szórólapokat osztogató SZDSZ Új Generáció képviselőit a rendőrök kitessékelték a helyszínről, ám később Jobbik Magyarországért Mozgalom pólóját viselő aktivisták mentek be a térre. Kis híján szükség volt rendőri beavatkozásra, de végül némi huzakodás után a jobbikosok távoztak.

Éles szóváltástól volt hangos viszont a debreceni Nagyerdő, ugyanis zászlóval, bottal és ásóval megjelenő helyiek megakadályozták kendermagos demonstráció megkezdését, a színpad felállítását. A szervezők segítséget kértek a helyszínen tartózkodó rendőröktől, akik távozásra szólították fel a bejelentett tüntetést megzavarókat, de arra azok nem reagáltak. Végül nem tudták megtartani bejelentett programjaikat a „kendermagosok”, az ügyben büntetőfeljelentést tettek. Juhász Szabolcs főszervező előzőleg azért tiltakozott, mivel szerinte a debreceni önkormányzat korlátozza a gyülekezési szabadságot, ugyanis nem engedélyezte az egyik helyszínen a színpad felállítását és a hangosítást.

Szegeden a Jobbik tagjai füttyel és bekiabálással zavarták meg a Kendermag Egyesület rendezvényét. A város központjában található téren megrendezett békés demonstráción, koncerteken 80–100 szimpatizáns vett részt. A rendezvényen a Jobbik két tucat emberrel vonult a helyszínre, hogy „Ez a belépő a kemény drogokhoz” bekiabálással és sípszóval tiltakozzon a marihuána-fogyasztás ellen. Egy férfit a rendőrök kivezettek a tömegből, mert tükörrel fényt vert vissza a fellépőkre, illetve a technikai hátteret biztosító fiatalokra. A rendőrök később a színpad és a Jobbik közé álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában