Ország-világ

2007.05.16. 06:00

Két év múltán követelik rajtam a közzétételi díjat

Olvasónk betéti társasága levelet kapott a cégbíróságtól két darab, 5-5 ezer forintos csekkel. A hatóság felszólította, hogy fizesse be a 2005. és 2006. évre szóló közzétételi díjat.

BAMA

A betéti társaságokat, kft-ket és más cégeket a cégjegyzékben jogszabály szerint közzé kell tenni. Ezért a cégeknek fizetniük kell. Olvasónk nem is a jogszabályt, hanem az eljárást kifogásolja. Hogy történhet meg az, hogy 2007 közepén kapja meg a csekkeket az előző két évi közzétételi díjról?

A probléma nem jogi kérdés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A cégbíróság nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv. Ha tegyük fel módosul a jogszabály, és minden évben közzétételi díjat kell fizetni, arról nem a cégbíróság tehet. Valóban kifogásolható viszont, hogy visszamenőleg „támadják le” a cégvezetőket. Főként, ha eddig is ez volt a jogszabály, amely az utólagos behajtásra egyébként lehetőséget ad. Ez megint csak nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. Két év után behajtani komoly ezreseket – ez valóban elbizonytalanítja a vállalkozókat, s rajtuk keresztül más rétegeket is. Ráadásul nyilván akadnak köztük olyanok – gondoljunk a kényszervállalkozókra –, akiknek nem egy csettintésbe kerül rögtön előteremteni a pénzösszeget. A betéti társaságoknak most összesen tízezer forintot kellett leszurkolniuk. Mindezt a társasági és iparűzési adó májusi befizetési határidejének küszöbén, amikor minden fillérre szükség van.

Olvasónk érdeklődhet lehetőségeiről a cégbíróságon, ahol kötelesek felvilágosítást adni. A panasznapon panaszt is tehet az eljárás miatt. Érdemes azonban tudni, milyen következményekkel járhat, ha nem fizeti be határidőre a díjat. Lehet, hogy annak sokszorosára bírságolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában