Ország-világ

2007.05.18. 12:32

Gyurcsánynak és Demszkynek is elege van a bűnöző zsarukból

37,2 millió forinttól esik el a rendőrség, mert Budapest főpolgármestere az utóbbi időben elszaporodott, rendőrök által elkövetett bűncselekmények tisztázásáig nem hajlandó aláírni a REBISZ támogatási szerződését

BAMA

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elítéli az elmúlt napokban nyilvánosságot kapott rendőrök által elkövetett visszaéléseket - derül ki Kormányszóvivői Iroda által küldött közleményből. Petrétei József rendészeti miniszter magához kéreti a rendőri vezetőket.

"Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek. Együttérzésemről biztosítom e visszaélések minden áldozatát, és egyetértek azokkal, akik gyors és világos válaszokat várnak minden most napvilágra került esettel kapcsolatban, hiszen a köztársaság rendőrének lenni nem több jogot, hanem több felelősséget kell, hogy jelentsen" - fogalmaz a kormányfő.

37,2 millió forinttól esik el a rendőrség, mert Budapest főpolgármestere az utóbbi időben elszaporodott, rendőrök által elkövetett bűncselekmények tisztázásáig nem hajlandó aláírni a REBISZ támogatási szerződését. Az ORFK is elsimerte, hogy romlott a testület fegyelmi helyzete.

Demszky Gábor a legutóbbi, a Múzeum körút közelében, rendőrök által elkövetett erőszakos bűncselekményen felháborodva döntött úgy, hogy nem írja alá azt a szerződést, mely a fővárosi adófizetők pénzéből támogatná a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot – értesült a HavariaPress.

A BRFK támogatásáról szóló szerződést ugyanakkor jóváhagyta a főpolgármester, bár nem jó szívvel: a támogatás megvonása azonban veszélyeztetné a BRFK feladatainak ellátását, s a főváros mégsem maradhat rendőr nélkül.

Ittasan karambolozott a rendőr

A bajai főtörzsőrmester csütörtökön este személygépkocsival egy jobbra ívelő kanyarban a vizes úton megcsúszott és áttért a menetiránya szerinti bal oldalra, ahol érintőlegesen nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő tehergépkocsinak. A baleset során személyi sérülés nem történt, de az alkoholszondás vizsgálat a főtörzsőrmesternél pozitív eredményt mutatott.

Demszky emellett levet ír az igazságügyi és rendészeti miniszternek, melyben a Múzeum körúti eset alapos és megnyugtató tisztázását kéri. Mint ismert, őrizetbe helyezték azt az öt, a REBISZ állományába tartozó rendőrt, akik megerőszakoltak egy 21 éves lányt a Múzeum körút egyik mellékutcájában. Az esettel kapcsolatban a főváros rendőrkapitánya, Gergényi Péter elhatárolódott a súlyos bűncselekménytől, mivel az nem a BRFK-t érinti.

Az elmúlt napokban nyilvánosságra került, rendőröket érintő szabály-, és törvénysétések kapcsán az ORFK beismerte, hogy romlott a rendőrség fegyelmi helyzete. Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese által adott tájékoztatás szerint a rendőrség állományában tapasztalható fegyelemromlás visszavezethető arra a hibás döntésre, hogy 2004-ben megszüntették a rendőrségen belül működő, önálló ellenőrzési főosztályt.

A megszaporodott, rendőrök által elkövetett bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítására visszaállítják a főosztályt, valamint egy mobil ellenőrzési osztályt is létrehoznak. Emellett általánosan bevezetik azt a műholdas helyzet-meghatározó rendszert, melynek segítségével nyomon követhető a rendőrök mozgása. 2006-ban 362 esetben követtek el bűncselekményt a rendőrség kötelékébe tartozó egyenruhások, emellett 736 esetben szabálysértés, 2136 esetben pedig fegyelemsértés miatt indult rendőrrel szemben eljárás.

Fidesz: Mondjanak le a rendőri vezetők

A Fidesz azonnali lemondásra szólítja fel a rendészeti minisztert, az országos és a budapesti rendőr-főkapitányt – közölte Navracsics Tibor frakcióvezető. Kontrát Károly, a Fidesz-KDNP rendészeti munkacsoportjának vezetője azt mondta: amíg a három vezető nem távozik tisztségéből, addig a Fidesz felfüggeszti részvételét a rendőrség és a határőrség összevonásáról szóló kétharmados törvény ötpárti tárgyalásain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában