Ország-világ

2007.05.23. 17:04

Kötelező biztosítás: eltérő uniós szokások

Összefoglalót készített a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arról, hogyan működik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) rendszere Európában. Az apropót az adja, hogy a Parlamentben éppen most zajlik a biztosítási törvénynek a KGFB-t is érintő vitája.

BAMA

Kiderült, az unióban nincs egységes gyakorlat: olyannyira, hogy több helyen a balesetmentes vezetést díjazó, a károkozást szankcionáló bonus-malus rendszer sem működik. Így például – áll a FBAMSZ összefoglalásában – például Észtországban vagy Romániában sincs hasonló díjmegkülönböztetés. De a franciák sem alkalmazzák minden esetben a bonus-malus rendszert. Ám nem csupán ennyi a különbség: meglepő módon a fejlettebb informatikai kultúrájú országok egy részében ismeretlen a hazánkban már gyakorlattá vált on-line szerződéskötéskor alkalmazható kedvezmény.

Eltérő a KGFB-t kínáló biztosítók száma is: míg Szlovéniában például mindössze hat, addig Németországban csaknem száz társasággal lehet szerződni. Az országok jelentős részében a szerződések az év végén járnak le, máshol az aláírástól számított egy naptári év a szerződött idő – így változó az is, van-e rögzített áttérési „kampányidőszak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában