Ország-világ

2007.05.23. 18:10

Megújuló üzemanyag kínálat a Mol-nál

Megújítja üzemanyag kínálatát a Mol. A társaság június 1-jétől új, 4,4 százalék bioetanol tartalmú, 99-es oktánszámú prémium benzint forgalmaz, a jelenlegi Tempo 99 EVO üzemanyag helyett. A teljesen kénmentes EVO Neo benzin bevezetése az első lépés a Mol üzemanyagcsaládjának teljes megújításához.

VGO

A fejlesztési terveknek környezetvédelmi és gazdasági indítékai egyaránt vannak. Azt követően, hogy - az uniós tervekkel összhangban - döntés született arról, hogy 2010-re 5,75 százalék legyen a benzin bioetanol tartalma, Magyarország a biokomponensek szabványos üzemanyaghoz történő keverését ösztönző jövedékiadó-kedvezményeket vezetett be. A bemutató sajtótájékoztatón az árról csak annyit mondtak, hogy az a 95-ös és a jelenlegi 99-es fogyasztói ára között lesz, viszont a szakemberek kiemelték, hogy rendszeres használatával hosszabb motor élettartam és kisebb károsanyag-kibocsátás érhető el, emellett pedig dinamikusabb vezetési élmény és jobb gyorsulási értékek várnak az autósokra. A társaság az EVO Neo bevezetésével két legyet üt egy csapásra, hiszen május elseje óta hálózatában nem árusítja a 98-as benzint a kereslet alacsony volta miatt. Ezt az üzemanyagot azonban igény szerint még gyártják más forgalmazók számára.

Magyarországon 2000 óta 22 százalékkal nőtt a személygépjárműpark, és mára elérte a 2,9 milliót. Az elmúlt tíz évben ugyanakkor átlagosan 3,5 százalékkal növekedett évente az üzemanyag-fogyasztás. A motorbenzin-felhasználás kisebb ütemben nőtt: évente mintegy 1,5 százalékkal, míg a dízel kereslete 5 százalékkal. Ugyanakkor a növekedés nem volt egyenletes, amiben az üzemanyagárak alakulásának is szerepe volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában