Ország-világ

2007.05.23. 18:29

Olcsóbb lehet a külföldi mobilozás

Szerdán megszavazta az Európai Parlament a mobiltelefonok külföldi használata utáni úgynevezett roamingdíj csökkentéséről szóló uniós rendeletet.

BAMA

Már csak a telekommunikációért felelős EU-minisztereknek kell rábólintaniuk a javaslatra a június 7-ei ülésükön. Ezt követően a parlamentnek és a Tanácsnak is hivatalosan alá kell írnia a rendeletet, ami akár 24 órán belül életbe is léphet.

Így maximum 49 eurócentet (122 forintot) kell majd fizetni egy percért, ha valaki külföldről hazatelefonál, míg a kint fogadott hívásokért legfeljebb percenként 24 eurócentet (60 forintot) kérhetnek el a szolgáltatók. Ezek a tarifák 2009-ig tovább csökkennek majd. A szolgáltatóknak az új jogszabály életbe lépését követő egy hónapon belül elérhetővé kell tenniük az eurótarifákat. Az ügyfelek ezt követően két hónapon belül dönthetnek arról, igénybe veszik-e azt, vagy sem. Ha igen, akkor a szolgáltató egy hónapon belül köteles aktiválni az új tarifacsomagot. Ha az ügyfél nem hoz döntést, automatikusan az eurótarifa fog rá vonatkozni. Azok a fogyasztók, akik az uniós tarifánál kedvezőbb díjakat biztosítanak, megtarthatják korábbi díjcsomagjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában