Ország-világ

2007.05.24. 18:07

Kóka intézkedett: üzemzavar esetén tilos lesz áramot exportálni

A kapacitáskiesést több egymástól független, de együtt jelentkező tényező okozta

V. M.

„Ha a hétfőihez hasonló üzemzavar keletkezik a magyar villamosenergia-rendszerben, azonnali intézkedésként ez alatt az idő alatt tilos áramot exportálni, továbbá minden beindítható erőművi blokkot be kell indítani, és a határkeresztező kapacitások egy bizonyos hányadát fel kell szabadítani” – mondta tegnap Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt követően, hogy a GKM vezetői tárgyaltak a Magyar Energia Hivatal (MEH) és a rendszerirányító Mavir első embereivel.

A miniszter közölte: a Mavir felhatalmazást kap arra, hogy koordinálja az erőművi blokkok karbantartását. Kóka János emlékeztetett: hétfőn 660 megawattnyi teljesítmény hiányzott a rendszerből, ami miatt néhány ipari fogyasztót le kellett kapcsolni. A kapacitáskiesést több egymástól független, de együtt jelentkező tényező okozta, és a hiányhoz hozzájárult az is, hogy egyidejűleg több erőművi blokk állt karbantartás miatt.

„A Magyar Energia Hivatal tavaly és az idén összesen 4000 megawatt új erőmű építéséhez adott fűtőanyag-használati engedélyt, ami előfeltétele a létesítési engedélynek” – mondta tegnap Horváth J. Ferenc. A MEH elnöke hozzátette, a 4000 megawattból 1000 kiserőmű létesítésének előkészítését jelenti, amelyek termelés esetén ártámogatásban részesülnek, mert megújuló vagy hőenergiával kapcsolt villamos energiát állítanak elő. A többi 50 megawatt feletti teljesítményű úgynevezett nagyerőmű.

A MEH elnöke azt is közölte, hogy a 2020-ig mintegy 4000-5000 megawatt új erőművi kapacitásra lesz szükség, elsősorban nem az új igényeket kielégítésére, hanem az elavult termelőegységek lecserélésére. Horváth J. Ferenc szerint az ellátásbiztonság szempontjából a magyar villamosenergia-rendszer gyenge pontja az elosztói hálózat. Azonban mindenkit megnyugtatott: a MEH folyamatosan vizsgálja a szolgáltatás minőségét és az üzemzavarok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában