Ti hallottatok már a Gyilkos-tó történetéről?

2013. június 20. 17:48 SÉTA/Bálint E. - Melcher A. - Müller D.
SÉTA | Nem is gondolná az ember, hogy milyen szép Erdély, amíg el nem jut oda. Mi egész évben arra „gyúrtunk”, hogy magunkénak tudhassuk a jutalom utat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A gimnáziumban idén is lehetőségünk nyílt arra, hogy elutazhassunk a tanév végén Erdélybe. Ez a kiváltság most azokat a 11. évfolyamosokat illette meg, akik jól tanultak (ez) az év során (is). Így most nem csak annak örülhettünk, hogy vége van a sulinak, hanem annak is, hogy gyönyörű tájakra barangolhatunk Gruber tanár úr és az osztályfőnökök kíséretében.

Az utazással egybekötött programsorozat első állomása még az iskolában volt, egy tesztet töltöttünk ki. A tudáspróbán földrajzi, történelmi illetve kulturális kérdések vártak ránk. A lényege, hogy ki mennyire ismeri Erdélyt. Szerencsére annak sem kellett itthon maradnia, aki esetleg nem tudott minden kérdésre választ adni, másnap már indulhattunk is.

A képen a csapat egy része: Melcher Alexa (balról), Müller Dóra, Sitkei Krisztina és Bálint Edit. Már most várják, hogy egyszer visszamehessenek (Fotó: TN) A képen a csapat egy része: Melcher Alexa (balról), Müller Dóra, Sitkei Krisztina és Bálint Edit. Már most várják, hogy egyszer visszamehessenek (Fotó: TN)
Ha a térképre tekintünk, akkor utunk egy hazánk felé tekintő „U” betűt írt le. Ez – a számunkra most már oly kedves betű – pedig magában foglalt olyan látnivalókat is, mint például a Fekete-templom Brassóban, az erődtemplom Szászhermányban, a parajdi sóbánya, sókarsztok Korond előtt Koronddal együtt, valamint Szováta és Tamási Áron sírja Farkaslakán. A kulturális programok még itt sem értek véget, hiszen megcsodáltuk Székelyudvarhelyet, Segesvár történelmi városmagját, Körősfőt és még sok apróbb látnivalót is.

A kirándulások során szerettünk volna találkozni egy medvével, ami legnagyobb örömünkre össze is jött. Először egy szabadban üldögélőt láttunk egymagában, szerencsére elég távol volt tőlünk. Másodszor pedig a buszból pillanthattunk rá egy mackóra. A harmadik nap során utunk a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz vezetett. Jó lehetőség adódott a kikapcsolódásra egy kis csónakázás, tó körüli sétálgatás közben, a vállalkozó szelleműek pedig felmászhattak a Kis-Cohárd csúcsára. Az 1306 méter magas hegyet hol a nap sugarai, hol pedig borongós felhők alatt másztuk meg, de itt sem mondhatunk mást, csak azt, hogy a cél minden erőfeszítést megért.

Mindent összevetve, szerintünk érdemes volt egész évben tanulni, jó eredményeket elérni, hogy eljuthassunk erre a jutalomútra. (Na persze nem csak azért érte meg, de az ajándékot szívesen fogadtuk). Csodálatos élmény volt ilyen varázslatos tájakon járni, jobban összeismerkedni az évfolyamtársakkal, és megismerni Erdély történetét. Tehát aki csak teheti, látogasson el ide! PSEG-sek, ti pedig igyekezzetek, hogy elmehessetek a jutalomútra!

Itt biztosan eláll mindenkinek a lélegzete

A túrákat illetően már rögtön az utazás elején a lovak közé csaptunk, így szebbnél szebb tájakat láthattunk. A második nap során például a kén gyógyító erejével büszkélkedő torjai Büdös-barlanghoz vezetett a sétánk. Ezt követően a Szent Anna-tavat, valamint a Mohos-lápot több órás túra gyümölcseként közelítettük meg, de a felejthetetlen élmény megért minden izzadságcseppet. Ha valaki eljut erre a környékre, utóbbi láttán biztosan elakad a lélegzete. Akár azt is hiheti, hogy az őskorba jutott vissza, melyből már csak a dinoszauroszok hiányoznak. A 80 hektár területű, krátermaradványban fekvő láp olyan, mintha megállt volna benne az idő.

A két fiatal szerelmét máig is őrzi a tó

A Gyilkos-tó legendája szerint élt valamikor egy csodaszép lány, Fazekas Eszter. Találkozott egy daliás legénnyel, akivel egymásba szerettek. Az esküvőre nem került sor, mert a legényt elvitték katonának. Esztert közben elrabolta egy zsiványvezér, és elvitte az ezerarcú sziklák közé, kényszerítvén, hogy a felesége legyen. A lány a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették, és eget-földet rázó mennydörgéssel válaszoltak. A földindulás maga alá temetett mindent, a lányt, a zsiványt. Amikor a megáradt patakok zavaros vize elérte a sziklagát tetejét, a keskeny völgy helyén tó keletkezett, amelynek vizéből máig is kiállnak a fenyőerdő maradványai.

A cikk szerzői a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 11.B osztályos tanulói

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ti hallottatok már a Gyilkos-tó történetéről?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

Barcelona: készüljünk a Jerry Mina, Davinson Sánchez védőkettősre?

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Srna nem jön, Turan és Vidal mehet, Angel Gomest az apja marasztalja, Dybala nem tud mit elutasítani.

Kézilabda: kilenc év után újra hazai pályán a BL-ben az FTC

Örömhír az FTC háza táján, februárban két, márciusban egy BL-találkozót játszhat a Népligetben a csapat.

Videoton: a brazil védő a magyar válogatottban? Nincs kizárva…

„Hatalmas megtiszteltetésnek venném, ha magamra ölthetném a címeres mezt.”

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Alpesi sí: Úgy éreztem, az életemért küzdök – Miklós Edit

„Úgy gondolom, hogy a dolgok okkal történnek, de egyelőre nem tudom, ez miért esett így.”

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér