Sport

2016.10.28. 11:00

Hogyan juthattak idáig?

Utolsó helyen állnak az OTP Bank Ligában, szerdán pedig egy NB II.-es csapattal szemben búcsúztak a Magyar Kupától. Nem a legszebb napjait éli mostanság a Paksi FC, amely pokoli nehéz sorozat előtt áll az élvonalbeli bajnokságban.

Rónai Gábor ([email protected])

Fotó: MAKOVICS_KORNEL

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Csertői Aurél pöröl a játékvezetővel: lehet, hogy sokszor igaza van, de ők nem tudnak gólt lőni játékosai helyett (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Olyan volt a Paks szerdai, balamazújvárosi kupameccse, amilyen az egész szezonja. A helyzetei most is megvoltak a PFC-nek, de azok egytől egyig kimaradtak, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ellenfél büntetett. Most mondhatnánk azt, hogy nem lepődtünk meg, mert ehhez vagyunk hozzászokva, de ez olyan, mint amikor valaki felnevet egy halotti vacsorán. Van így is elég baja a Paksi FC-nek, nem kell ezt még tetézni.

Csütörtöki számunkban az MK-mérkőzésről szóló tudósításunkban azt írtuk, hogy a gárda gödörben van, de nem voltunk egyedül ezzel, hiszen az egyetlen hazai sportnapilap, a Nemzeti Sport is hasonlóan fogalmazott. Tényleg gödörben van a PFC, s ez a gödör egyre mélyül. A gárda az utolsó helyen áll az NB I.-es bajnokság tabelláján, ilyen mélységben legutóbb 2007-ben volt, akkor az a mélyrepülés Lengyel Ferenc vezetőedző állásába került. Most Csertői Aurél feje felett lebeg a bárd, amelyik bármikor lesújthat.

Valami megtört az idei évben (már tavasszal is voltak riasztó jelek, akkor is döcögött a szekér...), az bizonyos, de hogy mi, azt nem nekünk, újságíróknak, hanem a szakembereknek kell megfejteniük. Arra ott van a klubvezetés, amelyik le tudja vonni a következtetéseket, és meg tudja hozni a szükséges döntést, ha annak eljön az ideje. A klubvezetés el tudja dönteni, hogy jó irányba mennek-e a dolgok, vagy esetleg fordítani kell azon a bizonyos kormánykeréken.

Sokak szerint Csertői Aurél belefásult, már nem tud újítani, itt lenne az ideje, hogy felálljon, hogy átadja a helyét, amíg nem késő, amíg nem kerül olyan helyzetbe a csapat, amelyből csak egy varázsló lenne képes kimozdítani. A tréner az utóbbi meccseken láthatóan zaklatott, nem esik jól neki, hogy megtalálják a szurkolók, hogy kritizálják a munkáját, csapata futballját. Valahol érthető is mindez, hiszen tett ő már annyit a klubért, hogy ne ezt érdemelje, de az edzői szakma  már csak ilyen, egyszer fenn, egyszer lenn.

Milyen érdekes az élet. Csertői Aurél 2014-ben megváltóként érkezett Paksra. A PFC akkor a tizenhat csapatos élvonal tizennegyedik helyén állt, csupán az MTK-t és a Kaposvári Rákóczit előzte meg. Horváth Ferencet, az akkori vezetőedzőt egy tízmeccses nyeretlenségi széria következményeként váltotta le a klubvezetés.

Csertői Aurél pedig jött, látott és győzött. Igaz, hogy nem indult könnyen a paksi karrierje, hiszen első nyolc meccse közül egyet sem tudott megnyerni, de a szezon utolsó öt fordulójában felépített egy négymeccses győzelmi szériát, s végül a tizenegyedik helyre hozta fel az atomcsapatot.

A következő évben pedig ötödik helyen végzett, a Kis Károly irányításával megszerzett ezüstérem után ez máig a Paksi FC legjobb helyezése az élvonalban. Az ötödik helyet egy hetedik követte, ezek után senki sem gondolta, hogy idáig fajulnak a dolgok. A 2016/2017-es szezonban csupán két sikernek örülhetett a Paksi FC: hazai pályán a DVTK-t tudta legyőzni Bertus Lajos 92. percben szerzett góljával (2–1), vendégként pedig az újonc Mezőkövesdnél bizonyult jobbnak (3–1) a csapat.

Utóbbi sikertől mindenki azt remélte, hogy lendületet ad, hogy attól majd elindulnak felfelé a tabellán az atomvárosiak, de ez nem történt meg. Hazai környezetben az MTK-t (0–0) és a Debrecent (1–1) sem sikerült felülmúlni pedig a helyzetek alapján mindkét meccsben benne volt a három pont megszerzésének lehetősége.

Aztán a hétvégén jött a Videoton elleni bajnoki és az 5–1-es vereség, ami ismét felerősítette a problémákat. Még akkor is, ha a Paksnak nem a Vidivel kell felvennie a versenyt, az, ahogy kikaptak Gévay Zsolték, igazán fájdalmas volt. Nyoma sem volt a korábban látott szervezett futballnak, a játékosok csak kóvályogtak a pályán, a fehérvári csatárok azt csináltak a védelemmel, amit csak akartak (pedig korábban éppen erre a csapatrészre lehetett a leginkább számítani), a támadókról pedig (a góltól eltekintve, ami tényleg szép volt) semmi pozitívat nem lehet elmondani. A kudarcot tetézte, hogy Szabó János és Kecskés Tamás is a kiállítás sorsára jutott. Nem elég, hogy van egy rakás sérült, még ez is.

Szombaton jön az Újpest elleni hazai Szabó és Kecskés nélkül (előbbi egy, utóbbi két meccsre szóló eltiltást kapott), de legalább visszatér a sárga lapok miatt kapott eltiltását letöltő Papp Kristóf, és van esély Bartha László, valamint a kapus, Kemenes Szabolcs játékára is. Egy biztos, akárki is játszik, nyerni kell, mert egy újabb vereség tényleg végzetes lehet. Főleg annak fényében, hogy utána következik a Ferencváros (idegenben), a Bp. Honvéd (itthon), a Diósgyőr (idegenben), a Haladás (itthon) és a listavezető Vasas (itthon) elleni bajnoki. Pokoli sorozat.

Csertői Aurél nincs könnyű helyzetben, de most bizonyítania kell, mert egy újabb kudarc (a döntetlen is annak számítana) után nehezen lehetne érveket találni arra, hogy miért is folytassa ő a munkát a Paksi FC-nél.

Csertői mérlege

Csertői Aurél 2014. február 28-án, egy Puskás Akadémia elleni idegenbeli 1–0-s vereséggel mutatkozott be a Paksi FC kispadján. Az atomvárosi együttest eddig 89 összecsapáson dirigálta az első osztályban, mérlege 32 győzelem, 27 döntetlen és 30 vereség. Ez 46 százalékos teljesítmény. A legemlékezetesebb győzelmet Diósgyőrben aratta a PFC, amely a tréner első szezonjában 4–0-ra nyert a borsodi megyeszékhelyen, a legfájóbb vereséget pedig az elmúlt szezonban a Ferencvárostól szenvedte el: a fővárosiak Pakson ütötték ki 5–0-ra a gárdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!