Ország-világ

2015.03.26. 11:50

Májusban üzemi próba lesz

Májusban elkezdődhet az üzemi próba, szeptember végére pedig már az új vízbázis látja el a megyeszékhely lakóit.

Venter Marianna

A fentiek a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón hangzottak el, amelyet az új szekszárdi vízbázis kivitelezési munkáinak aktuális állapotáról tartott Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, Artim Andrásné, az üzemeltető ERÖV Zrt. vezérigazgatója és Katona Ferenc, a zrt. műszaki igazgatója. Ács Rezső elmondta, hogy 2008-ban indult, és idén fejeződik be a város egyik legnagyobb, megvalósítás alatt álló projektje, amelynek célja a megyeszékhely egészséges ivóvízzel való ellátása.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Katona Ferenc (balról), Ács Rezső és Artim Andrásné a bogyiszlói telep készülő szűrőtermében tartott sajtótájékoztatót (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Ha elkészül, 35 ezer ember ivóvízellátását biztosítja majd, mindezt úgy, hogy a városban élőknek nem kerül egy fillérjébe sem. A vízbázis bruttó 6,3 milliárd forint uniós pályázati pénzből, százszázalékos támogatottsággal készül. A projekt előzménye, hogy a szekszárdi lőtéri vízbázisról 1993-ban kiderült, hogy szennyeződés veszélyezteti, így több kutat le is kellett zárni.

A mentesítési program 2007-ben kezdődött, de hosszú távú megoldást kellett keresni. A most épülő vízbázis a Bogyiszló melletti Duna-part kavicságyáról biztosítja a jó minőségű ivóvizet, és előreláthatóan 80-100 évre oldja meg a megyeszékhely biztonságos vízellátását. A projekt megvalósításának határideje szeptember 30. Az eredeti határidő március 30. lett volna, de változott a kivitelezési terv, mégpedig a biztonság érdekében, ugyanis nem egy-, hanem dupla csöves rendszert építenek ki. A műszaki kivitelezés határideje 2015. május vége, a sikeres próbaüzemet követően, várhatóan még ez év őszén rácsatlakozhat Szekszárd az új vízbázisra. A megyeszékhely lakói addig is, éppúgy, mint eddig mindig, a szigorú követelményeknek megfelelő, egészséges ivóvizet ihatnak.

Katona Ferenc elmondta, a Bogyiszló határában lévő telepen kutakból érkező víz tisztítása zajlik majd egy aktív szénszűrős rendszer segítségével. A vas-mangántalanítás pedig az igen korszerű ózonos oxidációs technológiával zajlik. A bogyiszlói kutakból a tisztított ivóvíz két, egyenként ezer köbméteres tiszta vizes medencébe érkezik a város határába a jelenlegi és az új rendszer összekapcsolását követően. A kutak elkészültek, ott még némi földmunka van hátra, a távvezeték pedig 95 százalékos készültségben van. A víztisztító épülete elkészült, hamarosan indulhat a technológia beszerelése. A két fogadó medencéből az egyiket már felújították, hamarosan sor kerül a másikra is.

Kérdésre válaszolva Artim Andrásné elmondta, nincs akadálya, hogy később a vízbázis más, rácsatlakozó településeket is kiszolgáljon, ám ez a mostani pályázat kizárólag a megyeszékhely új vízbázisának kialakítását célozta. Mint elhangzott, üzemeltetői oldalról mindeddig zökkenőmentes a projekt, és minden érdekelt fél bízik benne, hogy ezután is így lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában