Ország-világ

2017.01.16. 09:31

Műszaki pálya – biztos jövő

A negyedik ipari forradalom korát éljük, óriási technológiai fejlődés zajlik napjainkban, és a folyamatok még csak most kezdődtek el. Az okoseszközök már a mindennapjaink részét képezik, nem tudjuk megkerülni az IoT (Internet of Things), az internetalapú eszközök használatát. Ehhez a hatalmas technológiai ugráshoz szakemberekre, mérnökökre van szükség. (x)

TEOL

Világszerte, így Magyarországon is olyan mértékű lett a mérnökhiány, melynek gazdaságilag kimutatható munkaerő piaci hatásai már most érzékelhetőek. Most érdemes a technológiai fejlődés szupersztrádájára szakemberként, mérnökként csatlakozni!

Milyen hivatást, melyik egyetemet, melyik szakot ajánljuk gyermekünknek, hogy hosszú távon is biztos megélhetése legyen? A pályaválasztás, a hivatás megválasztása nagy felelősség szülőnek és diáknak egyaránt. A műszaki pálya biztos jövőképet jelent azoknak, akik szeretnének az élet változásait előidéző kutatásokban és a fejlesztésekben részt venni.

Képzési kínálat

Alapképzések (BSc, BA) építészmérnöki építőmérnöki építőművészet gépészmérnöki ipari termék- és formatervező mérnöki környezetmérnöki mérnök informatikus villamosmérnöki osztatlan építészmérnök Mesterképzések (MSc, MA) építész építőművész mérnök informatikus szerkezet-építőmérnöki településmérnöki Felsőoktatási szakképzés televíziós műsorkészítő

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara mindent megtesz azért, hogy a jövő mérnökeit pontos elméleti és azonnal hasznosítható gyakorlati tudással készítse fel. A munkaerőpiaci kutatások azt mutatják, hogy a jól képzett mérnökök friss diplomájukkal szinte egy hónapon belül állást találnak az államvizsga után. Pályakezdőként őket alkalmazzák a legnagyobb kezdő bérrel, a mesterképzés, szakmai tapasztalat megszerzése után olyan kutatások és fejlesztések vezetőivé válhatnak, melyek a technológiai fejlődés mérföldkövei lehetnek. A műszaki pálya az állandó megújulást, a kreativitást, az önmegvalósítás lehetőségét rejti, ami talán ellensúlyozza a továbbtanulással járó többletterheket, illetve azt a felelősséget, amit az embernek mérnökként viselnie kell.
A PTE Műszaki és Informatikai Karán barátságos létszámúak az évfolyamok, ezzel a kar meg tud felelni az európai és globális trendeknek, amelyek a gyakorlatorientáltságot, a professzor és hallgató közötti intenzív konzultációt, interaktív együttműködést célozza. Elsajátítható a mérnöki munkához szükséges gondolkodásmód és csapatmunka, kialakul az alkotás iránti vágy.

Kutatóegyetemi karként – jövőbe mutató projektekkel

A négy szervezeti átalakítást és 2007-ben egy teljes rekonstrukciót megélt intézmény mára modern campusszal, csúcstechnológiájú laborokkal kutatóegyetemi karként végez magas színvonalú oktatást.

A „Smart City Technolo­gies” kutatócsoport olyan kutatásokat folytat, amelyek megalapozzák a fenntartható városi létezés alapjait. Témái között szerepelnek a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás, az intelligens közlekedésszervezés, a városi klímaalkalmazkodás és a levegőminőség javítása.

Az „Energia design” kutatási terület egy építészeti tervezési technikát dolgozott ki a pluszenergiát termelő épületek energetikai, épületklimatikai és építészettechnológiai modellezésére. A fejlesztésnek köszönhetően kevesebb gépesítéssel és energiafogyasztással nagyobb teljesítményt, magasabb komfortfokozatot és pozitív energiamérleget lehet elérni egy épületben.

A roncsolásmentes méréstechnikai kutatások olyan műszaki megoldásokat keresnek, melyek hatékonyan képesek feltárni az egyes anyagok belső szerkezetét mintavétel és egyéb roncsolás nélkül.

A nagy teljesítőképességű (smart) építőanyagok és építési technológiák kutatásai azt a célt szolgálják, hogy a jövő építményeinek tartószerkezeteihez, vagy a meglévő építmények rehabilitációjához kifejlesszenek új anyagokat és technológiákat. Ilyen lehet a 3D-nyomtatással előállított betonszerkezetek, a nagy teljesítőképességű cementkötésű anyagok építőipari alkalmazása vagy az öngyógyító vízzáró betonok.

Az épületgépészet terén folytatott kutatások a komfortos otthonok kialakításához nyújtanak fejlesztéseket, ilyen lehet az épületek légtömörsége és természetes szellőzése, vagy a hőkomfortvizsgálat, melyet laboratóriumi mérésekkel és szimulációkkal végeznek műember segítségével.

A 3D-képalkotás és -nyomtatás ipari és orvostechnikai felhasználását támogató, valamint a disruptive technológiák (forradalmasító technológiák) műszaki-informatikai kutatásai is részét képezik a kar jövőbe mutató projektjeinek. Ilyenek például az intelligens szoftverek, az IoT, azaz a „dolgok internete”, az apró és olcsó érzékelők, kapcsolók alkalmazása, a robotika, az önvezérlő drónok és alacsony fogyasztású gépkocsik kifejlesztése.

Februári nyílt nap

A PTE MIK-en interaktív játékokkal, előadásokkal várják azokat az érdeklődő diákokat és szüleiket, akik szeretnék megismerni a mérnöki szakma sokszínűségét, népszerűségét a munkaerőpiacon és a sikeres jövő megteremtéséhez szükséges képzéseket.

Időpont: 2017. 02. 03.
Helyszín: PTE MIK Campus, Pécs, Boszorkány út 2.
A kar elérhetőségei:
www.felvi.mik.pte.hu
www.facebook.com/pmmik

Ösztöndíjprogram a tehetségekért

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a 2017/2018-as tanévre is meghirdeti a „Jutalmazzuk a kiválóságot!” ösztöndíjprogramját, melyet a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával közösen alapított, és melyhez évről évre egyre több vállalkozás csatlakozik támogatóként. A program keretében minden BSc és BA – építészmérnöki, építőmérnöki, építőművészet, gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, környezetmérnöki, mérnökinformatikus, villamosmérnöki és építészmérnöki – osztatlan alapszakon a legmagasabb pontszámmal felvételt nyert kilenc hallgatónak havi húszezer forint ösztöndíjat ad az első szemeszterben a PTE Műszaki és Informatikai Kara. Az ösztöndíjprogramhoz többen csatlakoztak a kar duális képzési partnerei közül is. Szívesen támogatják azokat a hallgatókat, akik kiemelkedő eredménnyel kerülnek a műszaki felsőoktatásba. A kar partnerei a már két éve bevezetett duális képzési forma kapcsán megismerték a kar innovatív, minőségi oktatását és a tehetséggondozás fontosságát, ezért a kar mellé álltak, ennek köszönhetően mára az ösztöndíjprogram folyamatosan meghirdethető, valamint újabb támogatókkal és támogatásokkal folyamatosan bővül. További információk: felvi.mik.pte.hu/kar-altal-alapitott-osztondijak

Diploma, tapasztalat és piacképes tudás

A Műszaki és Informatikai Kar képzési kínálatában évek óta jelen van a duális képzési forma, hat alapképzési és már három mesterképzési szakon is. A képzési forma elérhető az építészmérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, környezetmérnöki, mérnökinformatikus és villamosmérnöki alapszakokon, valamint az építész, mérnökinformatikus, szerkezet-építőmérnöki szakokon.

A kar csaknem 30 partnervállalatával nemcsak a baranyai régióban, hanem országosan is képes biztosítani a gyakorlati helyeket. A 2017/2018-as tanévre a duális partnercégek támogatása nő, a hatályos jogszabály szerint évi mintegy félmillió forinttal csökkenthetik a szakképzési hozzájárulásukat egy duális hallgató fogadásával. A módosító rendelet alapján a kedvezőbb felsőoktatási normatívát 2017. január 1-től vehetik igénybe a gazdálkodó szervezetek.

Miért érdemes ezt a képzési formát választani? A duális képzés fontos célja, hogy a hallgató a képzési idő alatt olyan szakmai gyakorlatra tegyen szert, amellyel a munkaerőpiacon lényegesen jobb pozíciót érhet el. Korszerű technológiákkal és ipari folyamatokkal ismerkedhet meg, melyek az elméleti tudás elsajátítását is könnyebbé teszik. Már az egyetemi évek alatt olyan munkavállalói kompetenciákat és készségeket szerezhet, amelyek a későbbi álláskeresésben előnyt jelentenek. Nem utolsósorban az is elképzelhető, hogy a gyakorlati helyet biztosító cég ajánl fel munkalehetőséget.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara egyre szorosabb kapcsolatot alakít ki a középiskolákkal a duális képzés népszerűsítésére. A duális hallgatók felkészülését is segítendő, illetve a XXI. századi igényeken alapulva a kar 3D virtuális oktatási terek fejlesztésbe kezdett, amely várhatóan a következő tanévtől igénybe vehető lesz.
További információk: mik.pte.hu/dualis-kepzes

Nyelvtudás a műszaki pályán is kell!

Napjainkban minden mérnök és műszaki szakember számára elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv ismerete. Nem csupán a képesítési követelmények előírása miatt, hanem azért is, mert a munkahelyeken egyre inkább használható nyelvtudást várnak el.

Ennek a tudásnak a megszerzéséhez nyújt segítséget a Műszaki Szaknyelvi Központ angol és német nyelvű szaknyelvi óráival, valamint nyelvvizsgára felkészítő kurzusaival. A nyelvtudás mérésére és a diplomafeltételként előírt bizonyítvány megszerzésére is van lehetőség a Műszaki Szaknyelvi Központban, ahol többféle államilag elismert nyelvvizsga közül választhatnak az érdeklődők.

A műszaki szaknyelv oktatásában a kar több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. A modul rendszerű nyelvoktatási program szabadon választható tantárgyként általános műszaki szaknyelvi, speciális informatikai, építész-, építő- vagy gépészszaknyelvi, illetve nyelvvizsgára felkészítő kurzusokat kínál. Az oktatás kis létszámú csoportokban, tudásszint szerinti bontásban folyik. A kurzusok fontos eleme azoknak az idegen nyelvű kommunikációs készségeknek a fejlesztése is, melyekre a hallgatóknak külföldi ösztöndíjas tanulmányai, idegen nyelvű álláspályázatok, illetve a munkahelyi kommunikáció során szükségük lehet. Autentikus szövegekre, korszerű, naprakész tananyagokra épülő beszédközpontú, illetve íráskészség-fejlesztő órák is szerepelnek kínálatban.

Nemcsak a kar hallgatói, hanem bárki jelentkezhet a karon letehető nyelvvizsgákra. Az egynyelvű nemzetközi nyelvvizsgákat azoknak ajánljuk, akiknek a magyar államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány mellett nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítványra is szükségük lehet: angol nyelvből a British Council University of Cambridge ESOL nyelvvizsgái, valamint angol és német nyelvből TELC-nyelvvizsgák közül lehet választani.

Egynyelvű és kétnyelvű államilag elismert BME nyelvvizsgát lehet tenni négy-öt vizsgaidőszakban évente. Hallgatók, illetve már végzett szakemberek államilag elismert szaknyelvi vizsgán is próbára tehetik tudásukat nálunk. Ezentúl a Zöld Út műszaki, gazdálkodási menedzsment és mezőgazdasági szaknyelvi vizsga, valamint a Lexinfo informatikai szaknyelvi nyelvvizsga letételére is van lehetőség.

A Műszaki Szaknyelvi Központ célja, hogy hatékony segítséget nyújtson azoknak az idegen nyelvi készségeknek az elsajátításában és mérésében, melyek nem hiányozhatnak a munkaerőpiacon is érvényesülni tudó fiatal mérnökök és műszaki szakemberek eszköztárából.
További információk: mik.pte.hu/nyelvvizsgazoknak

 Informatika tanfolyami képzésben

Már lehet jelentkezni a rövid ciklusú informatikai képzésekre! A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a piaci igényekhez igazodva egyéves tanfolyami képzéseket indít, melyekre megkezdődött a jelentkezési időszak.

A Linux-üzemeltető és Java-­programozó tanfolyamok esetében a képzés 2017. február 28-án indul, az informatikai biztonság tanfolyam 2017. július 17-én, a webprogramozó-­képzés pedig 2017. szeptember 21-én indul, minden tanfolyamra folyamatosan fogadja a jelentkezést a kar.

Bővebb információ:
mik.pte.hu/tanfolyam

Pollack Expo

2017. február 23–24-én rendezik meg ismét Magyarország legjelentősebb építőipari, gépész-, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi kiállítását, a Pollack Expót. Helyszín: Expo Center, Pécs – 7632 Pécs, Megyeri út 72.

Az oldal a Pécsi Tudományegyetem támogatásával készült.

építészmérnöki

építőmérnöki

építőművészet

gépészmérnöki

ipari termék- és formatervező mérnöki

környezetmérnöki

mérnök informatikus

villamosmérnöki

osztatlan építészmérnök

Mesterképzések (MSc, MA)

építész

építőművész

mérnök informatikus

szerkezet-építőmérnöki

településmérnöki

Felsőoktatási szakképzés

televíziós műsorkészítő Ösztöndíjprogram a tehetségekért A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a 2017/2018-as tanévre is meghirdeti a „Jutalmazzuk a kiválóságot!” ösztöndíjprogramját, melyet a Baranya Megyei Mérnöki Kamarával közösen alapított, és melyhez évről évre egyre több vállalkozás csatlakozik támogatóként.

A program keretében minden BSc és BA – építészmérnöki, építőmérnöki, építőművészet, gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, környezetmérnöki, mérnökinformatikus, villamosmérnöki és építészmérnöki – osztatlan alapszakon a legmagasabb pontszámmal felvételt nyert kilenc hallgatónak havi húszezer forint ösztöndíjat ad az első szemeszterben a PTE Műszaki és Informatikai Kara.

Az ösztöndíjprogramhoz többen csatlakoztak a kar duális képzési partnerei közül is. Szívesen támogatják azokat a hallgatókat, akik kiemelkedő eredménnyel kerülnek a műszaki felsőoktatásba. A kar partnerei a már két éve bevezetett duális képzési forma kapcsán megismerték a kar innovatív, minőségi oktatását és a tehetséggondozás fontosságát, ezért a kar mellé álltak, ennek köszönhetően mára az ösztöndíjprogram folyamatosan meghirdethető, valamint újabb támogatókkal és támogatásokkal folyamatosan bővül. További információk: felvi.mik.pte.hu/kar-altal-alapitott-osztondijak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában