Ország-világ

2017.01.30. 11:30

PTE GYTK: a gyógyítás szolgálatában

A régiónak is előrelépés az önálló Gyógyszerésztudományi Kar, ahol sokoldalú képzettésg és értékes diploma szerezhető. (x)

TEOL

Másfél évtizedes álom vált valóra 2016. január elsején, miután létrejött a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészettudományi Kara. A gyógyszerésztudományi szak karrá alakulása szerves része annak a folyamatnak, amelynek alapjait még az önálló Pécsi Orvostudományi Egyetemen, évtizedekkel ezelőtt raktak le.

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészettudományi Karán hét intézetben folyik az oktatási, kutatási tevékenység, az oktatási kínálat pedig átfogja a gyógyszerészet területét érintő valamennyi képzési szintet: a gyógyszerészképzést, a szakgyógyszerészképzést, a PhD képzést, valamint a gyógyszertári asszisztens- és a szakasszisztensképzést.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A gyakorlatot is tartalmazó képzések a mai kihívásokra készítik fel a hallgatókat (Fotó: PTE GYTK)
[/caption]

Az önálló kar létrejötte lényegesen nagyobb láthatóságot kínál a pécsi gyógyszerésztudományi kutatásoknak, és amellett, hogy az orvoskar, illetve a klinikai központ továbbra is az új kar természetes partnere marad, fontos cél a gyógyszeriparral való kapcsolatok további bővítése is.
Az innovációra, megújulásra, előrelépésre egyértelmű az igény. A gyógyszeripar folyamatosan fejlődik világszerte és egyike a modern, tudásalapú gazdaság húzóágazatainak. Mindennek Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a regionális gazdaság fejlesztésében is kiemelkedő szerepe lehet, így az új kar létrejötte messze nem egyetemi belügy, hanem a város és a térség számára is fontos fejlemény.

Ígéretes együttműködésből már most sincs hiány, hiszen a Pécsi Tudományegyetem jelen pillanatban is kooperatív kapcsolatban áll az egyik legjelentősebb magyar gyógyszergyártó céggel, a Richter Gedeonnal, ami közös gyógyszerkutatási projektekben is megmutatkozik.
A további tervek is követik a modern kor kihívásait: a Gyógyszerészettudományi Kar tervei között kiemelt helyen szerepel az oktatási kínálat további erősítése, elsősorban az idegen nyelvű képzések terén. A közeljövőben elindul az angol nyelvű biotechnológia BSc képzés, és az angol mellett német nyelven is elindulhat a gyógyszerészképzés.

Versenyen is bizonyítják komplex tudásukat a hallgatók

Egy modern egyetemi képzés nélkülözhetetlen eleme az interaktív, problémamegoldó oktatás, mely lehetőséget ad a hallgatóknak arra, hogy komplex módon gondolkozzanak közösen egy-egy témáról, összeszedve a különböző területekről szerzett addigi tudásukat. Hiszen nem elegendő külön-külön megtanulni az egyes kurzusok anyagát, azt később összefüggéseiben kell látni és a gyakorlatban alkalmazni. A Gyógyszerészeti Intézet által minden évben megrendezésre kerülő „Betegtanácsadás és gyógyszerész gondozás a gyakorlatban” elnevezésű hallgatói verseny célja, hogy az ötödéves gyógyszerészhallgatók elméleti tudásukat átültessék a gyakorlatba. Gyógyszerészhallgatóinknak a szakmai ismereteiket (gyógyszerhatástan, gyógyszerügyi ismeretek, stb.) alkalmazva kell a megfelelő kommunikációs eszközök beépítésével megoldaniuk egy képzeletbeli gyógyszertárban lezajló „tanesetet”.

Sokoldalú képzettség, értékes diploma

A gyógyszerészképzés kitüntetett helyet foglal el az egészségügyi egyetemi képzések között, hiszen a speciális ismeretei nélkülözhetetlenek az ellátásban és a gyógyszergyártásban.
A gyógyszertárakat vezető gyógyszerészeknek nélkülözhetetlenek a gazdasági és társadalomtudományi ismeretek. A munka során betegekkel, tanácsot kérőkkel, háziorvosokkal, klinikusokkal, nővérekkel és a gyógyszertári asszisztensekkel is szót kell érteni, kommunikációs és vezetői készségek egyaránt szükségesek.
Mivel gyógyszert csak gyógyszerész készíthet, érteni kell egyebek közt az alapanyagok előállításához és feldolgozásához, az analitikához, a technológiákhoz és az engedélyeztetéshez. És mindez még nem is elég, hiszen ki más ismerje a gyógynövényeket, azok hatását és feldolgozását, mint egy gyógyszerész?
Az összetett tudást igazolja, hogy hazánkban a gyógyszerészeket visszamenőlegesen is alkalmasnak találták a foglalkozásdoktori cím viselésére, illetve a magyar gyógyszerészi diploma a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon is értékes.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Prof. Dr. Perjési Pál (jobbra), a kar dékánja és Langer András, a GTYK HÖK elnöke a képzéseket bemutató nyílt napon (Fotó: PTE GYTK)
[/caption]

A gyógyszerészet nem „csak” egy foglalkozás

Interjú Dr. Fittler András gyógyszerésszel, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettesével

– Miért ezt a szakmát/hivatást választotta? Régebben több híres gyógyszerész-dinasztia is élt Magyarországon, Ön örömmel venné-e, ha gyermekei is ezen a pályán szeretnének elindulni?
– Mindig is nagyon tetszett a gyógyszertár megbízhatóságot és hitelességet sugárzó hangulata. Az egészségügy és a természettudományok érdekeltek inkább, így esett a választás a gyógyszerészetre. Szerintem életem egyik legjobb döntése volt. Persze nem ismeretlenbe vágtam bele, mert nagypapám és nagynéném is gyógyszerészek. Rájuk és szakmai sikereikre büszke vagyok. A kisebbik húgom is ezt a pályát választotta, és bár a gyermekeim még nagyon picik, ha megkérdezik majd a véleményem, őket is biztatni fogom.

– Ön gyógyszerészként és egyetemi oktatóként is dolgozik, így átfogó képpel rendelkezik a szakmának mind a képzési, mind a munkaerő-piaci oldaláról. Kiknek ajánlott ez a hivatás és milyen lehetőségekkel indul ma egy frissdiplomás gyógyszerész?
– Évente mintegy négyszáz elsőéves hallgató kezdi meg egyetemi tanulmányait a négy gyógyszerészképző helyen. A gyógyszerészi hivatást jellemzően azok választják, akik segíteni szeretnének másokon, szorgalmas és rendszerető emberek, és biztos megélhetésre vágynak. Az orvosi pályához hasonlóan a gyógyszerészet sem „csak” egy foglalkozás, hanem annál jelentősen több. Ezért is szerepel a legelismertebb szakmák között a legtöbb országban. Szakválasztás előtt érdemes magunk elé képzelni egy klasszikus patikát, ahol a gyógyszerész fehér köpenyben, csendes és tiszta környezetben segít abban, hogy a betérők a számukra leginkább megfelelő gyógyszerhez és tanácsokhoz jussanak. Azoknak ajánlom a gyógyszerészi pályát, akik szívesen látnák magukat egy ilyen szituációban. Végzett szakemberként az elhelyezkedési lehetőségek itthon és persze külföldön is nagyon jók. A legtöbb kolléga a diplomaosztót követő 1-2 hónapban már munkába is áll, ráadásul átlagon felüli pályakezdő fizetésért. Jelenleg is közel 2000 üres állás van ezen a szakterületen. A legtöbben talán nem is tudják, hogy milyen sokrétű a gyógyszerészi munkaerőpiac. A gyógyszertárak mellett sokan választják a kórházi–klinikai munkakört és a gyógyszeriparban is több száz gyógyszerész dolgozik.

– Változott-e a képzés tartalma jelentős mértékben az utóbbi években? Mi várható a jövőben?
– Ahogy a világ változik, újabb és újabb ismeretekkel bővül az oktatás is. Egyre több egyetemen oktatnak már a szakon kommunikációt, gazdasági ismereteket, gyógyszerészi gondozást, és persze megjelenik a tematikában a biotechnológia és a nanotechnológia is. Úgy gondolom, hogy a képzés fejlődésének most két fókuszpontja van: a felelősen gazdálkodó gyógyszertárvezető gyógyszerész, illetve a népegészségügyi programokba aktívan bekapcsolódni képes beteggondozó gyógyszerész. Emellett hosszabb távon egyre nagyobb szerephez jut majd az új és modern biológiai gyógyszereket ismerő gyógyszerész is.

– Hogyan képzeljük el a gyógyszerkészítés folyamatát a patikában?
– A gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek munkájának nagyon érdekes és különleges része a gyógyszerkészítés. Kiváltságos feladat ez, hiszen gyógyszert más nem állíthat elő. Nem csak krémek és kanalas gyógyszerek készülnek a gyógyszertárban, ahogy a legtöbben hiszik, hanem porok, kúpok, kapszulák, szemcseppek is. A folyamat e sokféleség miatt mindig más és más. Ami talán közös, hogy a gyógyszerész szakmai tudásával átgondolja az elkészítés folyamatát, a hatóanyagokat és segédanyagokat az előirat vagy recept alapján precízen összeméri, és végül a gyógyszertári asszisztensek segítségével elkészítik a gyógyszert.

– Mi a vonzó az Ön számára a gyógyszerész szakmában?
– Számomra ebben a hivatásban a legértékesebb, hogy egyrészt segíthetek másoknak, másrészt, hogy változatos munkát kínál. Örülök, hogy egy összetartó és kedves közösség részesévé váltam a diplomám által. Természetesen az sem közömbös, hogy biztos megélhetést nyújt a családom számára. (Forrás: Eruditio Zrt., 2016)

Programok sora

Számos program várja a középiskolás diákokat: Február 1. – Biotechnológia MSc képzés, Nyílt Nap Február 2. – Fogadóóra felvételizőknek Március 3. – Tudomány, ami összeköt 2017 – pályázat beküldési határideje Április 12–15. – TM érettségire felkészítő tavaszi tábor Július 3–7. – Középiskolások hete, nyári tábor (11–13. évfolyamos diákoknak) Augusztus 21–25. – Középiskolások hete, nyári tábor (9–10. évfolyamos diákoknak)

Tájékoztató a képzésről, jelentkezés rendjéről

Állami ösztöndíjas és önköltséges formában is szerezhető végzettség a Gyógyszerésztudományi Karon
A PTE Gyógyszerésztudományi Karán meghirdetett képzési lehetőségek:
Osztatlan képzés - Gyógyszerész (10 félév, O, N, Á és O, N, K formában). Felvehető hallgatói létszám: támogatott/önköltséges: 10 < 80
Fontos tudnivaló, hogy a karon meghirdetett graduális képzést kínáló szak egységes, osztatlan képzés, tehát nem tagolódik alapozó és mesterképzésre, így a képzés a mesterfokozat megszerzésével zárul, alapképzésben nem szerezhető fokozat. A karon a képzés csak nappali tagozaton (N) folyik, levelező tagozaton, illetve keresztféléves formában nincs lehetőség a képzés elvégzésére. Lehetőség van állami ösztöndíjas (Á) és önköltséges (K) képzési formára is jelentkezni. A graduális képzési program esetén a jelentkezéshez szükséges érettségi tárgyak: kötelezően választandó a biológia tantárgy és választandó a fizika vagy a kémia tantárgy. Mind a két érettségi tárgyból kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenni. Az emelt szintű érettségi vizsga legalább 45%-os teljesítése esetén jár az 50 többletpont tantárgyanként.
A felvételi eljárás menetéről, a követelményekről, a pontszámítási rendszerről részletes információ található a felvi.gytk.pte.hu oldalon.

Információk, elérhetőségek felvételizőknek
Felvételi ügyekben megkereshető a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Irodája.
Cím: 7624 Pécs, Szigeti út 12.
Telefon: 72/536-001/31129.
E-mail:
[email protected]
Weboldal: felvi.gytk.pte.hu

Február 1. – Biotechnológia MSc képzés, Nyílt Nap

Február 2. – Fogadóóra felvételizőknek

Március 3. – Tudomány, ami összeköt 2017 – pályázat beküldési határideje

Április 12–15. – TM érettségire felkészítő tavaszi tábor

Július 3–7. – Középiskolások hete, nyári tábor (11–13. évfolyamos diákoknak)

Augusztus 21–25. – Középiskolások hete, nyári tábor (9–10. évfolyamos diákoknak) A gyakorlatot is tartalmazó képzések a mai kihívásokra készítik fel a hallgatókat (Fotó: PTE GYTK) Prof. Dr. Perjési Pál (jobbra), a kar dékánja és Langer András, a GTYK HÖK elnöke a képzéseket bemutató nyílt napon (Fotó: PTE GYTK) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában