Ország-világ

2014.04.21. 08:31

Szén-monoxid mérgezést szenvedett egy bonyhádi család

Közelít a fűtési szezon vége, ami nem azt jelenti, hogy már nem fenyeget a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Nemrégiben egy bonyhádi családot kellett kórházba szállítani.

Hanol Erzsébet

100_7022.jpg

Fotó: Banka Csaba

A szén-monoxid okozta balesetek főként a fűtési szezonban jellemzőek, ám később sem szabad hanyagul kezelni a fűtési berendezéseket. Az elmúlt évben április 1. és szeptember 30. között országosan 79 szén-monoxid-mérgezéses eset történt, 57-en sérültek meg és 2 ember vesztette életét. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azonban már egy idei esetről is beszámolt. Egy család három gyermeke lett rosszul április 2-án, Bonyhádon. A szülők a gyerekeket orvoshoz vitték, aki szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt kihívta a mentőket. A kórházban a család mind az öt tagjáról megállapították, hogy mérgezést szenvedett. A katasztrófavédelem felé a mentők jelezték az esetet, a szekszárdi kirendeltség helyszíni szemlét végzett és a kéményseprő-ipari közszolgáltató vizsgálatáig megtiltotta a kémény használatát. 2013-ban kétszer kellett a tűzoltóknak szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt vonulnia, de szerencsére senkit sem kellett kórházba szállítani, míg egy évvel korábban Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon volt egy-egy eset.

A balesetek elsősorban gázüzemű tüzelő-, fűtőberendezés nem megfelelő üzemeltetése miatt fordultak elő. A mérgező gáz leggyakrabban a kis légterű helyiségekben, főleg a fürdőszobákban üzemelő kombi gázkészülékből, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítőkből kerül ki. Ezek, ha nem kapnak utánpótlást, működés közben elhasználják a helyiség levegőjét. Ha a szükséges légmennyiség nem jut el a készülékekhez, akkor az égés tökéletlenné válik, korom képződik és megemelkedik a szén-monoxid-szint.

[caption id="" align="alignleft" width="333"] A tüzelőberendezések felülvizsgálata nemcsak a biztonság érdekében fontos, hanem a gazdaságos működés miatt is
[/caption]

A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek elszívói, a központi porszívó és a szárítós mosógép a tüzelő-, fűtőberendezéssel párhuzamosan működtetve jelentősen rontja utóbbiak levegőellátását és az égéstermék elvezetésének hatékonyságát. Képesek megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, így az égéstermék nem tud távozni, és a berendezés közelében feldúsul a szén-monoxid. A veszélyt tovább növeli, ha a lakásban nem biztosított a természetes szellőzés, mert például energiagazdaságossági okokból minimális légáteresztő képességű nyílászárókat építettek be, résszellőzés nélkül.

A katasztrófavédelem szakemberei az ellenőrzések során gyakran tapasztalták, hogy a vegyes tüzelésű kályhák kéménye a lerakódott koromtól, behullott tégladarabtól, vakolattól, vagy más egyéb idegen tárgytól leszűkült, és ez vezetett szén-monoxid-mérgezéshez, mivel az égéstermék egy része vagy egésze visszaáramlott a helyiségbe. A kémény megfelelő működéséhez az is elengedhetetlen, hogy olyan tüzelő-fűtő berendezést csatlakoztassanak rá, amelynek teljesítménye illeszkedik a füstelvezetőhöz. A megfelelő méretezés biztosítja a szükséges huzatot az égéstermékek szállításához. Ehhez az is kell, hogy a kémény szerkezetében ne legyenek repedések, a fugázás ne legyen sérült vagy hiányos, a kéménycsövek illesztése és a kéménytisztító nyílás pedig nyitott legyen.

A jogszabályi előírások szerint azonban a kéményseprők már nemcsak ezt, hanem a szén-monoxid-jelző meglétét és működőképességét is ellenőrzik. Az érzékelő használata kötelező az új építésű lakásokban, az óvodákban, az iskolákban, a fekvőbetegeket ellátó intézményekben, de hasznos, sőt életmentő lehet máshol is. Lényeges, hogy csak a megbízható típusú, megfelelően telepített és a gyártó előírásai szerint használt érzékelő tudja betölteni funkcióját. A szerkezetet a légtér felső részében, de mindenképpen a belégzési magasság fölé kell elhelyezni. A készülék élettartama általában öt év, utána új berendezést kell beszerezni.

Sokan keverik a szén-monoxidot és a szén-dioxidot

A helyszíni ellenőrzések rámutattak, hogy sok helyen ugyan van szén-monoxid-érzékelő, ám azt nem az előírások szerint használják. Előfordult, hogy egy-egy baleset helyszínén a padlón, a fal tövében vagy az éjjeliszekrényen találták meg a készüléket. A sérültekkel folytatott beszélgetésekből az is kiderült, hogy sokan összetévesztik a szén-monoxidot és a szén-dioxidot, ami azért okoz problémát, mert míg az előbbi a levegőnél kicsit könnyebb, így a légtér felső részét tölti ki, addig a szén-dioxid másfélszer nehezebb a levegőnél és a padló közelében gyűlik össze. Ez utóbbi gáz is képes halált okozni, azonban a szén-monoxid-érzékelő nem alkalmas a kimutatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában