Ha ilyen munkát vállal, akkor önnek is adóznia kell!

2017. február 27. 17:22 , Legutóbb frissítve: 2017. február 27. 17:26 Mauthner Ilona (ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Több ezer embert érint az alkalmi munkavállalás megyénkben, többségük a mezőgazdaságban vállal idénymunkát. Főleg szüret idején jellemző, hogy pár hétre, egy-egy hónapra elszegődnek egy adott pincészethez.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A megyében 2015-ben 77 egyszerűsített foglalkoztatást érintető ellenőrzésből 22-nél találtak az ellenőrök szabálytalanságot, 18 esetben nem jelentették be az alkalmazottat, 4 esetben pedig késve. Tavaly 41 egyszerűsített foglalkoztatást érintő ellenőrzésből 13-nál volt megállapítás (12 be nem jelentett alkalmazott, 1 késedelem).

Olvasóink közül többen is kérdezték, aki idénymunkát vállalt, annak hogyan kell adóznia utána. Mózsik Szilvia, a megyei adóigazgatóság sajtószóvivője a következőket mondta el:
– Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, valamint alkalmi munkára lehetséges. Az egyszerűsített foglalkoztatásból (alkalmi munka, idénymunka) származó jövedelemre vonatkozó bevallási szabályok a következők: abban az esetben kell a személyijövedelemadó-bevallásban szerepeltetni az alkalmi foglalkoztatásból származó jövedelmet, ha az ebből keletkezett bevétel meghaladja a foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (vagy szakképzettséget igénylő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum) napibérként meghatározott összegének szorzatát (azaz a mentesített keretösszeget).

Ennyi a mentesített keretösszeg

A foglalkoztatás napjainak számát meg kell szorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (garantált bérminimum) napibérként meghatározott összegével (ez 2016-ban 5.110,- Ft, illetve szakképzettséget igénylő foglalkoztatás esetén 5.940 forint volt, 2017-ben 5.870 forint, illetve szakképzettséget igénylő foglalkoztatás esetén 7.410 forint.) Az egyszerűsített foglalkoztatásról kiadott igazolásban külön szerepeltetni kell a szakképesítést igénylő foglalkoztatás napjainak a számát. Kizárólag a mentesített keretösszeg feletti résznek kell a bevallásban szerepelnie.
Például 2016-ra vonatkozóan: Ha a foglalkoztatás napjainak száma: 10 nap, a kapott jövedelem: 80.000 forint. Mentesített keretösszeg: 10 nap x 5.110 forint, azaz 51.100 forint.

Egyszerű a bevallást kitölteni
Az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg: 28.900 forint. A mentesített keretösszeg feletti résznek akkor is szerepelnie kell a bevallásban, ha más bevallási kötelezettség alá eső jövedelem nem volt az adóévben (például ha az illető nyugdíjas, vagy  regisztrált munkanélküli és nem kap semmilyen ellátást). Idén a NAV automatikusan szja-bevallási tervezetet készít a magánszemélyeknek, akik nem egyéni vállalkozók, őstermelők vagy áfafizetésre kötelezettek. A március 15. után hozzáférhető tervezetben az ilyen jövedelmek is szerepelnek a mentesített keretösszeget meghaladó résszel. Amennyiben a magánszemély az adóhivatal közreműködése nélkül, saját maga készíti 16SZJA bevallását, a már említett összeget be kell írnia a bevallás 1. sorába.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ha ilyen munkát vállal, akkor önnek is adóznia kell!

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér